Новата украинска ракета-дрон "Паляница" струва по-малко от един милион долара, а военните се надяват да намалят разходите за производството й с помощта на частния сектор. Това заяви пред Асошиейтед прес Михаил Федоров, министър на цифровата трансформация на Украйна.

"Частният пазар е невероятно бърз в предлагането на решения", цитира агенцията думите на вицепремиера Федоров, в чийто ресор влизат новите технологии.

Следващата стъпка, каза Федоров, ще бъде да се увеличи производството на новото оръжие.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви първото бойно използване на новоразработената ракета-дрон с голям обсег "Паляница" на 24 август.

Украйна не разкри техническите характеристики на "Паляница". Зеленски каза само, че 20 руски военни летища попадат в нейната зона за поразяване.

Порталът Defence Express предположи, въз основа на карта, показана от президентската пресслужба, че обсегът на "Паляница" е до 750 км.

Зеленски се похвали с успешен тест на първата украинска балистична ракета

Зеленски се похвали с успешен тест на първата украинска балистична ракета

Украйна готви отговор на руските въздушни удари

Специалист, участващ в разработването на украински оръжия с голям обсег, заяви пред АП, че "Паляница" е разработена за година и половина от нулата и не е развитие на проекти от съветската епоха.

Според специалиста, пожелал да остане анонимен от съображения за сигурност, безпилотната ракета се изстрелва с помощта на твърдогоривен ускорителен двигател, а след това лети на основен турбореактивен двигател.

Украйна вече атакува Русия с ново супероръжие - "ракета дрон"

Украйна вече атакува Русия с ново супероръжие - "ракета дрон"

Украинският лидер се присмя на "болния старец от Червения площад"