Украйна тества успешно своята първа балистична ракета. Това обяви президентът Володимир Зеленски, цитиран от "Киев индипендънт".

"Може да е твърде рано да говорим за това, но искам да го споделя с Вас", посочи той на Форума за независимост на Украйна 2024 в Киев.

Зеленски поздрави украинската отбранителна индустрия за проекта, но не предостави повече подробности за оръжията.

Ден по-рано министърът на отбраната Рустем Умеров заяви, че Украйна готви отговор на руските въздушни удари с оръжия собствено производство.

Украйна вече атакува Русия с ново супероръжие - "ракета дрон"

Украйна вече атакува Русия с ново супероръжие - "ракета дрон"

Украинският лидер се присмя на "болния старец от Червения площад"

"Това още веднъж доказва, че за победа са ни необходими далекобойни способности и премахване на ограниченията за удари по военните обекти на противника", настоя Умеров. "Украйна готви собствен отговор. Оръжия собствено производство".

По-рано Зеленски разкри, че Украйна е разработила собствена ракета дрон "Паляница", коят вече е била използвана срещу Русия.

Киев получи редица ракети с голям обсег от своите партньори, като произведените в САЩ ATACMS, британските Storm Shadow или френските SCALP/T. Потенциалното им въздействие обаче е ограничено от ограниченията, наложени от Запада срещу удари дълбоко в руска територия.

Русия редовно използва балистични ракети като "Искандер-М" или "Кинжал" при атаки срещу украински градове и инфраструктура.

Вносът на оръжие в Украйна се е увеличил с 6633% за пет години

Вносът на оръжие в Украйна се е увеличил с 6633% за пет години

Това съобщи Службата за стратегически комуникации на въоръжените сили на Украйна