Вносът на оръжия в Украйна през последните пет години се е увеличил с 6633%. Това се съобщава в Telegram канала на Службата за стратегически комуникации на въоръжените сили на Украйна, цитиран от "Украинская правда".

"Вносът на оръжия в Украйна се е увеличил с 6633% през последните пет години", се казва в доклада.

В момента Украйна е на четвърто място сред страните, за които се доставят оръжия. От 2019 г. до 2023 г. Украйна е получила 4,9% от целия внос на оръжие в света.

Украинският президент Владимир Зеленски многократно се е оплаквал от недостатъчните и ненавременни доставки на западни оръжия в страната. Според него решенията за военна подкрепа за Украйна закъсняват с около година.

Към февруари 2024 г., от началото на специалната военна операция, САЩ са превели повече от 60 транша военна помощ на Украйна. Според Изследователската служба на Конгреса на САЩ, военната помощ за Киев през фискалните 2022 и 2023 г. възлиза на 48,7 милиарда долара.

В края на април тази година американският президент Джо Байдън подписа пакет от законопроекти, одобрени от Конгреса възобновяване на доставките на оръжие за Украйна, Израел и Тайван, включително 61 милиарда долара за Киев. Веднага след като държавният глава подписа тези законопроекти, Пентагонът обяви, че изпраща на Украйна оръжие и оборудване на стойност 1 милиард долара, след което Вашингтон предостави на Киев следващата партида оръжия в размер на 400 милиона долара.

Руският президент Владимир Путин подчерта, че доставката на нови оръжия за Украйна няма да промени ситуацията на фронта, а само ще доведе до удължаване на конфликта. Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че всеки товар, който съдържа оръжия за Киев, ще стане легитимна цел за Русия.

Политико: Съюзниците на Германия не искат да доставят на Украйна системи за ПВО

Политико: Съюзниците на Германия не искат да доставят на Украйна системи за ПВО

Страните не желаят да поемат удара върху собствената си противовъздушна отбрана