На западните съюзници им отнема твърде много време, за да вземат решения за военна подкрепа за Украйна, каза президентът Володимир Зеленски пред Ройтерс в ексклузивно интервю в Киев в понеделник.

Той описа доставката на военна помощ, по-специално на средства за противовъздушна отбрана като системите Patriot, на които Украйна разчита в голяма степен във войната си с Русия, като "една голяма крачка напред, но преди това две крачки назад".

"Всяко решение, до което ние, а след това и всички заедно, стигаме, закъснява с около една година", каза той, по-време на интервюто, понякога повишавайки тон.

Тежките му забележки идват в опасен момент за силите му, които са превъзхождани числено и оръжейно от армията на Москва и губят територия в североизточната и източната част на страната.

Очевидно разочарован от това, което той вижда като забавяне и колебание от страна на партньорите на Запада, Зеленски предложи начини, по които съюзниците биха могли да помогнат по-пряко, включително чрез сваляне на руски ракети над украинска територия при определени обстоятелства.

Според Зеленски, ситуацията на бойното поле в североизточната част на страната вече е под контрол, след като силите на Москва пресякоха границата и започнаха нахлувания към град Харков.

ISW: САЩ трябва да разрешат на Украйна да удря по руска територия

ISW: САЩ трябва да разрешат на Украйна да удря по руска територия

Руските сили са напреднали на не повече от 8 км от границата с Харковска област

"Руснаците използват 300 самолета на територията на Украйна", каза той. "Нуждаем се от поне 120, 130 самолета, за да устоим в небето", добави Зеленски, имайки предвид създадените от САЩ F-16, някои от които се надява скоро да бъдат използвани в битка.

"Не можете да предоставите това точно сега? Добре ... връщайки се към самолетите, които имате на територията на съседни страни от НАТО: вдигнете ги ... свалете цели, защитете цивилни."

"Могат ли да направят това? Сигурен съм, че да. Това нападение от страни от НАТО ли е, участие? Не."

Украинският лидер също каза, че Киев преговаря с международни партньори да използват оръжията си, за да нанесат удари по руска военна техника на границата и по-нататък в руската територия.

"Засега няма нищо положително", каза той.

Съединените щати се противопоставиха на украинските призиви да използват своите ракети срещу международно призната руска територия, отразявайки опасенията на Запада относно риска от ескалация, като същевременно се стремят да гарантират, че Киев ще излезе победител.

Украйна контролира около 60% от Волчанск, Русия е превзела село Билохоривка

Украйна контролира около 60% от Волчанск, Русия е превзела село Билохоривка

Ако Москва превземе Вовчанск, това ще бъде най-значимата подеба за Русия

Някои германски депутати както от управляващите, така и от опозиционните партии подкрепиха идеята съюзниците да защитават въздушното пространство над Западна Украйна от територията на НАТО, съобщи германският вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) на 11 май.

FAZ писа, че някои експерти като Нико Ланге от Мюнхенската конференция по сигурността или генерал-лейтенант Хайнрих Браус, бивш заместник-генерален секретар на НАТО, са предложили да бъдат свалени руски ракети над граничните райони на Украйна от Полша и Румъния.

"Защитата на въздушното пространство над Украйна от Полша и Румъния не трябва да се изключва в дългосрочен план", каза Антон Хофрайтер от съуправляващата Зелена партия.

Въпреки това депутатът добави, че въпросът в момента "не се обсъжда", тъй като съюзниците се фокусират върху предоставянето на допълнителна помощ за отбрана на Киев.

Берлин доказа, че е лидер в подкрепата за противовъздушна отбрана на Украйна, стартирайки съюзническа инициатива, насочена към осигуряване на допълнителни системи за противовъздушна отбрана и обещавайки своя трети Пейтриът на Киев.

Агнешка Бругер, колега на Хофрайтер от Зелената партия, също каза, че би било правилно да се "разположат системи за противовъздушна отбрана на границите на съседните страни, така че западните части на Украйна също да могат да бъдат защитени".

Пентагонът обещава оръжейните доставки за Киев да продължат

Пентагонът обещава оръжейните доставки за Киев да продължат

САЩ са предоставили около 50,6 милиарда долара военна помощ на Украйна от началото на войната през 2022 г.