Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пое ангажимента оръжейните доставки за Киев да продължат, съобщава Асошиейтед прес.

Остин и около 50 лидери на отбраната от Европа и света се срещнаха, за да координират повече военна помощ за Украйна, докато Киев се опитва да задържи руската офанзива на североизток, като същевременно започва собствено масирано нападение срещу окупирания от Русия Кримски полуостров.

Остин посочи, че новата руска атака срещу Харков показа защо постоянният ангажимент на страните е от жизненоважно значение. Той отбеляза, че оръжейните доставки от САЩ за Украйна ще продължават седмица след седмица.

Представители на Пентагона изтъкнаха, че оръжия, предварително позиционирани в Европа, са започнали да се придвижват в Украйна скоро след одобрението на последния пакет военна помощ за Киев. Не е ясно колко от тях обаче са достигнали фронтовата линия.

САЩ са предоставили около 50,6 милиарда долара военна помощ на Украйна от началото на войната през 2022 г.

Украинските войски се опитват да спрат руското настъпление в района на Харков, като същевременно увеличават офанзивните си в Крим.

Украйна също се мъчи да изпрати достатъчно войски на фронтовата линия, докато войната навлиза в третата си година и боевете взимат жертви. В опит да увеличи числеността на войските, президентът Володимир Зеленски подписа два закона, позволяващи на затворниците да се присъединят към армията и увеличава пет пъти глобите за лицата, укриващи се от военна служба.

До дни САЩ обявяват нова военна помощ за Киев

До дни САЩ обявяват нова военна помощ за Киев

PDA - Presidential Drawdown Authority пакет