САЩ подготвят нов пакет за отбранителна помощ за Украйна, който ще бъде обявен през следващите дни. Това заяви в понеделник Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на Белия дом, по време на брифинг. 

"Ще имаме още един пакет, който наричаме PDA - Presidential Drawdown Authority пакет - точно през следващите дни, защото се опитваме наистина да ускорим темпото на доставките", каза Съливан.

Той отбеляза, че няколкомесечното забавяне на помощта за Украйна поради продължителните дискусии в Конгреса създаде "дупка" в доставките на оръжие, така че сега администрацията се опитва да помогне на Украйна да се измъкне от нея възможно най-скоро.

САЩ отделят нов пакет военна помощ от 400 милиона долара за Украйна

САЩ отделят нов пакет военна помощ от 400 милиона долара за Украйна

Той ще включва нови ракети Patriot, противовъздушни ракети Stinger, бойни превозни средства Bradley, MRAPs

На въпрос дали това означава, че пакетите за Украйна сега ще се изпращат на седмична база, Съливан каза, че процесът поне ще бъде интензивен. Той каза още, че администрацията на САЩ е в тесен контакт с украинската страна.

Според Съливан последният подобен разговор се е състоял по-рано в понеделник, като са участвали министърът на отбраната Лойд Остин, председателят на Съвета на началник-щабовете генерал Чарлз Браун от американска страна и началникът на кабинета на президента Андрий Йермак, министърът на отбраната Рустем Умеров и командващият главнокомандващият Александър Сирски за страната на Украйна.

"Разговаряхме 90 минути. Беше подробен разговор за ситуацията на фронта, за способностите, от които те имат най-голяма нужда", каза Съливан.

В понеделник Държавният департамент на САЩ изрази очакване, че Русия ще се опита да продължи настъпателни усилия в източната част на Украйна, без да може да направи сериозни пробиви.

Припомняме, че на 10 май стана ясно, че президентът на САЩ Джо Байдън е наредил да бъде преведена военна помощ на Украйна на стойност 400 млн. долара. 

Източници на "Политико" съобщиха, че новият пакет ще включва ракети за зенитно-ракетни комплекси Patriot, бойни машини на пехотата Bradley, бронирани автомобили Mine Resistant Ambush Protected (MRAP) и противотанкови ракетни комплекси Javelin.

В края на април Байдън подписа законопроект, с който на Украйна се предоставя нов пакет военна помощ на обща стойност 60,64 млрд. долара. повече от една трета от общата сума - 23,2 млрд. долара - ще бъде използвана за попълване на запасите на САЩ.

Документът не можа да бъде съгласуван от септември 2023 г.

САЩ изпращат на Украйна още 6 млрд. долара военна помощ

САЩ изпращат на Украйна още 6 млрд. долара военна помощ

Само два дни след като беше обявен отделен транш от 1 милиард долара

АФП припомни, че това е третият пакет военна помощ от САЩ за Украйна за последните три седмици. По този начин Белият дом се опитва да компенсира месеците на забавяне на военните доставки.