Съединените щати ще обявят нов пакет от военна помощ от 400 милиона долара за Украйна в петък, според двама американски служители и известие, изпратено до Конгреса, видяно от "Политико".

Пакетът, който ще включва прехвърляне на оръжия, които вече са в запасите на САЩ, включва нови ракети Patriot, противовъздушни ракети Stinger, бойни превозни средства Bradley, MRAPs, противотанкови системи Javelin и други боеприпаси.

Малко по-късно от Белия дом потвърдиха информацията. В меморандума се посочва, че Джо Байдън е подписал отделянето на 400 млн. долара в предметна помощ и услуги от отбранителен характер, включително и обучение и подготовка за оказване на помощ на Украйна.

Детайли от пакета по-късно ще бъдат обявени от Пентагона.

По-рано в четвъртък, правителството на Швеция обяви, че е инструктирало въоръжените сили на страната да преведат 28 милиона евро в подкрепа на отбранителните способности на Украйна.

Миналата седмица, италианското правителство одобри състава на нов пакет военна помощ за Украйна. Военната помощ от Рим ще включва още една батарея зенитно-ракетни комплекси със среден обсег SAMP/T, способни да свалят балистични и свръхзвукови крилати ракети.

Киев: Украйна ще получи първите си изтребители F-16 през юни-юли

Киев: Украйна ще получи първите си изтребители F-16 през юни-юли

Не е ясно коя страна ще достави самолетите, като досега Дания, Холандия, Норвегия и Белгия са се ангажирали