Министърът на отбраната Лойд Остин обяви в петък, че САЩ изпращат на Украйна най-големия си пакет помощ до момента.

Той е на стойност 6 милиарда долара и ще включва боеприпаси за системите за противоракетна отбрана Patriot, които според Киев могат да променят хода на войната, но не и самите системи, съобщава New York Post.

Новината идва само два дни след като беше обявен отделен транш от 1 милиард долара за Украйна. Президентът Джо Байдън подписа законопроекта за допълнително финансиране на чуждестранна помощ от 95 милиарда долара.

"Съобщенията тази седмица подчертават трайния ангажимент на Америка към отбраната на Украйна", каза Остин след среща на Контактната група по отбраната на Украйна, проведена в Пентагона.

Politico: САЩ готвят нов пакет от военна помощ за Украйна

Politico: САЩ готвят нов пакет от военна помощ за Украйна

Той е в размер на $ 6 млрд.

Последният пакет ще включва "критични прехващачи за украинските системи за противовъздушна отбрана Patriot и NASAMS, повече системи за противодействие на дронове и поддържащо оборудване, значителни количества артилерийски боеприпаси и боеприпаси въздух-земя и подкрепа за поддръжка и поддържане", каза секретарят.

Особено липсват самите системи, които според украинските войски са от съществено значение за всяка контраофанзива за връщане на територия, завзета от Кремъл.

По време на срещата на представители от 50 държави, които подкрепят Киев, украинският президент Володимир Зеленски благодари на Съединените щати за пакета и притисна всички страни членки да обмислят изпращането на Patriot - които експерти по отбраната смятат за най-мощните съществуващи системи за противовъздушна отбрана.

Украйна поиска поне седем системи "Пейтриът" от НАТО, ако наистина са съюзници

Украйна поиска поне седем системи "Пейтриът" от НАТО, ако наистина са съюзници

Зеленски изтъква, че Израел не е бил оставен да се справя сам при атаката на Иран

Гърция няма да достави на Украйна системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът" или ракети С-300. Това заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. 

Испания ще изпрати малък брой ракети "Пейтриът" на Украйна. Въпреки че страната е изключила доставката на противовъздушни пускови установки, ще предостави на Киев снаряди.