САЩ се готвят да обявят един от най-големите пакети военна помощ за Украйна по програмата USAI. Общата му стойност ще бъде 6 млрд. долара.

"Съединените щати поставят финалните щрихи на един от най-големите си досегашни пакети за военна помощ за Украйна, като се готвят да подпишат договори за оръжия и оборудване за украинските въоръжени сили на стойност 6 млрд. долара", съобщи Politico.

Изданието на позова на двама високопоставени служители.

Този пакет може да бъде обявен още в днес.

Според източниците на вестника пакетът от помощи ще включва системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", артилерийски боеприпаси, безпилотни летателни апарати, оръжия за борба с безпилотни летателни апарати и ракети "въздух-въздух", които ще бъдат монтирани на изтребители.

Подкрепата на Запада за Украйна ще се върне до нивата от 2023 г, но бъдещето остава неясно

Подкрепата на Запада за Украйна ще се върне до нивата от 2023 г, но бъдещето остава неясно

Това съобщиха в нов доклад експерти от изследователския център на института Кил.

Вероятно обаче пристигането на това оборудване в Украйна ще отнеме няколко години, тъй като парите са отпуснати в рамките на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна. По нея се сключват договори с американски фирми в областта на отбраната за производство на ново оборудване за Украйна, а не става въпрос за изнасяне на оборудване от наличните запаси на САЩ.

Вчера Съединените щати обявиха пакет от помощи за Украйна в размер на 1 млрд. долара. Това стана възможно благодарение на одобрението на финансирането, което беше отложено с няколко месеца.

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Подкрепа срещу руската агресия

По-конкретно той включваше ракети RIM-7 и AIM-9M за системите за противовъздушна отбрана; зенитни ракети Stinger; стрелково оръжие и боеприпаси, включително 50-калиброви боеприпаси за бойни дронове; боеприпаси за HIMARS; 155-милиметрови артилерийски боеприпаси; бойни машини на пехотата Bradley и друго оборудване.

САЩ обмислят да увеличат военните си съветници в Украйна

САЩ обмислят да увеличат военните си съветници в Украйна

Подкрепа срещу руската агресия

Вашингтон отбеляза също така, че след като президентът Байдън подписа пакета от помощи за Украйна, администрацията вече разполага с ресурси, за да продължи да подкрепя страната ни през цялата 2024 г.