Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще включва бомби Paveway IV с лазерно насочване.

Това съобщи Business Insider, като се позова на Министерството на отбраната на страната.

Основателят на аналитичния център European Resilience Initiative Center Серхий Сумленний заяви, че основната цел на тези оръжия ще бъдат руските системи за противовъздушна отбрана, радари, складове и комуникационни центрове.

Въздушните бомби биха могли да се конкурират и с руските бомби, които Кремъл използва, за да пробие отбраната на украинската армия.

Той е убеден, че Paveway ще бъде особено ефективен при подобни операции срещу окупаторите в комбинация с други прецизни оръжия.

В същото време Джеймс Блек, заместник-директор на отдела за изследвания в областта на отбраната в RAND Europe, смята, че украинските военновъздушни сили ще се затруднят да поемат рискове при рейдове поради опасността да бъдат свалени от Руската федерация, така че е малко вероятно Paveways да окажат трансформиращо въздействие на бойното поле.

Той смята, че ракетите ATACMS ще имат много по-голямо въздействие - те могат да поразяват по-широк спектър от цели и не изискват навигация в противниковата противовъздушна отбрана или риск за пилотирани самолети.

Джъстин Бронк, експерт по въпросите на Русия и въздушната война в британския Кралски институт на обединените служби, отбелязва, че Украйна не разполага с оборудване за пълноценно използване на лазерното насочване и самолетите ще трябва да хвърлят бомби от голямо разстояние, което ще ограничи точността им.

Русия засипала Украйна с над 3000 управляеми бомби през март

Русия засипала Украйна с над 3000 управляеми бомби през март

Изстреляни са също 600 дрона и 400 ракети

На 23 април британският министър-председател Риши Сунак обяви най-големия пакет военна помощ за Украйна в историята.

Той включваше 60 катера, повече от 1600 ракети, включително ракети с голям обсег Storm Shadow, повече от 400 превозни средства и около 4 милиона боеприпаси за стрелково оръжие.