САЩ обсъждат изпращането на повече военни съветници в Украйна, но все още няма решение.

Това заяви говорителят на Пентагона Пат Райдър, цитиран от АФП.

"Въпросът за допълнителни съветници се разглежда. Все още не е взето решение", заяви Райдър на брифинг.

"Ние осъзнаваме опасността. Където и да действат нашите сили, ние вземаме необходимите предпазни мерки, за да гарантираме тяхната безопасност", добави той.

Райдър отбеляза, че няколко американски военни съветници вече се намират в Украйна. "Този малък брой съветници предоставят информация и съвети по въпроси като логистика, надзор на оръжията, помагат за осигуряване на мониторинг на новините", подчерта Райдър.

Райдър подчерта, че военните съветници не участват в бойни операции в Украйна.

Миналата седмица Райдър заяви пред "Политико", че САЩ обмислят да изпратят допълнителни военни съветници в американското посолство в Киев.

Politico: Пентагонът обмисля да прати нови военни съветници в Украйна

Politico: Пентагонът обмисля да прати нови военни съветници в Украйна

Подкрепа срещу руската агресия

"По време на този конфликт Министерството на отбраната преразглежда и коригира присъствието ни в страната в зависимост от промяната на условията за сигурност.

В момента обмисляме изпращането на няколко допълнителни съветници, които да допълнят Службата за сътрудничество в областта на отбраната към посолството", заяви Райдър.

Службата "изпълнява различни консултативни и помощни мисии с невоенен характер", обясни говорител на Пентагона.

Официалните източници на изданието отбелязват, че новите съветници ще помагат на украинските военни в поддръжката на американските оръжия.

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Това представлява нарушение на международното право

Райдър отказа да обсъди конкретния брой на военния персонал в посолството, позовавайки се на съображения за "оперативна сигурност". Двама американски служители обаче заявиха, че броят на съветниците ще достигне 60 души.

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън обеща, че американските военни няма да участват в конфликта в Украйна, "защото това би увеличило риска от пряка конфронтация между американските и руските сили".