Президентът Джо Байдън подписа в сряда усилено оспорван законопроект, който предоставя милиарди долари нова американска помощ на Украйна за нейната война с Русия, отбелязвайки рядка двупартийна победа за президента, предава "Ройтерс".

"Това дава жизненоважна подкрепа на партньорите на Америка, за да могат да се защитят от заплахи за своя суверенитет", каза Байдън.

Байдън също подписа отделен законопроект, свързан със законодателството, което забранява TikTok в Съединените щати, ако неговият собственик, китайската технологична фирма ByteDance, не успее да продаде популярното приложение за кратки видеоклипове през следващите девет месеца до една година.

Социалната медийна платформа е особено популярна сред ляво ориентираните млади американци, група от решаващо значение за победата на Байдън през ноември.

Пентагонът обяви началото на оръжейни доставки за Киев

Пентагонът обяви началото на оръжейни доставки за Киев

Пакетът съдържа и оборудване за поддръжка на летища, което може да сигнализира и прехвърляне на самолети в Киев

Байдън, демократ, който се очаква да се изправи срещу бившия президент републиканец Доналд Тръмп на изборите през ноември, притиска законодателите в продължение на шест месеца да одобрят повече финансиране за Украйна, която се бори с пълномащабна руска инвазия повече от две години. Тръмп възрази срещу помощта за Украйна и някои републиканци в Конгреса отказаха да я подкрепят.

Това приключи, когато контролираната от републиканците Камара на представителите внезапно промени курса си и одобри четири законопроекта, които включват финансиране за Украйна, Израел, Тайван и други партньори на САЩ в Индо-Тихоокеанския регион в събота.

NYT: Разузнаването убедило Майк Джонсън за помощта за Украйна

NYT: Разузнаването убедило Майк Джонсън за помощта за Украйна

Той осъзнал, че "светът зависи от това"