Сенатът на САЩ гласува с голяма разлика късно във вторник в полза на законодателство, което ще забрани TikTok в Съединените щати, ако неговият собственик, китайската технологична фирма ByteDance, не успее да продаде и да се откаже от популярното приложение за кратки видеоклипове в рамките на 1 година, предава "Ройтерс".

Воден от широко разпространените притеснения сред американските законодатели, че Китай може да има достъп до данните на американците и да ги наблюдава чрез приложението, законопроектът беше приет от Камарата на представителите на САЩ в събота и президентът на САЩ Джо Байдън каза, че ще го подпише като закон в сряда.

"В продължение на години ние позволявахме на китайската комунистическа партия да контролира едно от най-популярните приложения в Америка, което беше опасно късогледо", каза сенатор Марко Рубио, "Новият закон ще изисква неговия китайски собственик да продаде приложението. Това е добър ход за Америка."

Запитан за гласуването на Сената, китайското външно министерство се позова в сряда на коментари, направени от министерството през март, когато Камарата на представителите прие подобен законопроект.

По това време министерството разкритикува законодателството с аргумента, че "въпреки че САЩ никога не са намирали никакви доказателства, че TikTok представлява заплаха за националната сигурност на САЩ, те никога не са спирали да преследват TikTok".

Американският щат Монтана става първия забранил TikTok напълно

Американският щат Монтана става първия забранил TikTok напълно

Приет е законопроект

Четиригодишната битка за TikTok, който се използва от 170 милиона души в Съединените щати, е само един фронт във войната за технологично и интернет превъзходство между Вашингтон и Пекин. Миналата седмица Apple каза, че Пекин му е наредил да премахне Meta Platforms, WhatsApp и Threads от неговия App Store в Китай заради опасения за националната сигурност на Китай.

Американският съюз за граждански свободи заяви, че забраната или изискването за продажба на TikTok ще "създаде тревожен глобален прецедент за прекомерен държавен контрол върху социалните медийни платформи. Ако Съединените щати сега забранят платформа, притежавана от чуждестранни граждани, това ще доведе до подобни мерки от други държави."

TikTok, който твърди, че не е споделял и няма да споделя потребителски данни от САЩ с китайското правителство, не коментира веднага, но каза на служителите, че бързо ще се обърне към съда, за да се опита да блокира законодателството.

"Това е началото, а не краят на този дълъг процес", TikTok предупреди персонала си в събота в имейл, видян от "Ройтерс".

Сенатът гласува със 79 срещу 18 в подкрепа на законопроекта, който беше свързан с мярка за предоставяне на 95 милиарда долара предимно военна помощ за Украйна, Израел и Тайван. Директивата за продажба на TikTok спечели бързо одобрение, след като беше въведена само преди седмици.

Европейската комисия започна ново разследване на TikTok

Европейската комисия започна ново разследване на TikTok

Комисията е сериозно загрижена относно програмата за задачи и награди на TikTok Lite