New York Times предложи на читателите своята визия за необикновената трансформация на председателя на Конгреса на САЩ Майк Джонсън, който от непроницаем скептик към идеята за многомилиардна помощ за Украйна се превърна в убеден поддръжник на отпускането на 61 милиарда долара на Киев.

До голяма степен заради Джонсън, който забави разглеждането на съответния законопроект с няколко месеца, Съединените щати не можаха да доставят оръжие на Украйна тази година. И сега, благодарение на удивителната промяна на мнението на Джонсън, пакетът премина през Конгреса.

Какво накара Майк Джонсън да направи такъв пирует?

"Ако пренебрегнем умствения смут на този християнски евангелист от Луизиана и неговото заявено желание да "бъде от правилната страна на историята"", тогава, както пише NYT, Джонсън е бил убеден, по собствените му думи, от американското разузнаване, което информира председателя на Конгреса за текущата ситуация в Украйна и предполагаемите намерения на Путин.

Украйна консолидира подкрепата си в Конгреса на САЩ

Украйна консолидира подкрепата си в Конгреса на САЩ

Шмихал се срещна и с високопоставени лица на републиканците и демократите в Сената преди гласуването на пакета за помощ

Може да се предположи, че Джонсън е бил убеден от разузнаването за изключително тежката ситуация в самата Украйна, но явно друго е било решаващо.

"Наистина вярвам на разузнаването", цитира NYT Майк Джонсън. "Мисля, че Владимир Путин би продължил похода си из Европа, ако му бъде позволено. Мисля, че следващия път може да отиде в балтийските страни. Мисля, че може да избухне конфликт с Полша или с някой от нашите съюзници в НАТО".

Председателят на комисията по външни отношения на Конгреса Майкъл Маккол, който многократно е обсъждал проблема с Украйна с Джонсън и други в тайната стая на Капитолия, нарече промяната на мнението на Майк Джонсън "трансформираща".

"Изведнъж той осъзна, че светът зависи от това", каза Маккол. "Че това не е някаква местна политическа игра."

The Atlantic: Тръмп загуби битката за Украйна в Конгреса, но май и тази за Белия дом

The Atlantic: Тръмп загуби битката за Украйна в Конгреса, но май и тази за Белия дом

Нови сигнали от Америка