Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън съобщи, че гласуването на законопроекта за помощта за Украйна ще се състои тази събота, пише BBC.

Днес през деня в Камарата ще бъдат внесени четири отделни законопроекта - за помощта за Украйна, Израел, Индо-тихоокеанския регион, както и четвърти законопроект с "други мерки за противодействие на Русия, Китай и Иран", обясни Джонсън.

Сенатът одобри пакет от помощ от 95 милиарда долара за Украйна, Израел, Тайван и други партньори на САЩ в Индо-тихоокеанския регион преди повече от два месеца. От тези средства Украйна има право на 60 милиарда долара.

Демократите в Камарата на представителите и Сената настояха, че най-ефективният подход би бил Камарата да приеме законопроекта за помощ, който включва средства за Украйна, както е приет от Сената, но поддръжниците на Тръмп републиканци се противопоставят на това.

Одобрението на помощта изисква съгласието на двете камари на Конгреса. Сенатът се контролира от поддръжници на президента демократ Байдън, а републиканците имат мнозинство в долната камара на представителите.

Сенатът на Демократическата партия одобри пакета от помощи в началото на февруари, а освен демократите, половината от републиканското малцинство гласува "за". Законопроектът най-вероятно лесно ще мине през долната камара на републиканците, но председателят Майк Джонсън отказва да го подложи на гласуване.

Вътрешни борби между републиканците могат да забавят помощта за Украйна

Вътрешни борби между републиканците могат да забавят помощта за Украйна

Някои предупреждават, че може да отнеме месеци, за да се постигне консенсус за сделка

Причината е съпротивата на крайнодесните поддръжници на Тръмп, кандидата на републиканците на президентските избори през ноември. Те настояват отпускането на пари за Украйна да бъде свързано или с миграцията през мексиканската граница, или с лицензирането на износа на втечнен газ.

Отделно разглеждане на законопроектите означава, че след като бъдат одобрени от Камарата на представителите, те ще трябва да се върнат в Сената, преди да бъдат изпратени на президента Байдън за подпис.

Ако Джонсън тръгне срещу крайната десница, те заплашват да повдигнат въпроси относно заемането на длъжността председател, при което той рискува да изгуби поста си. Междувременно, ако се наложи да се избере нов председател, мерките, включително помощта за Украйна, няма да подлежат на обсъждане по-време на изборният процес.

С други думи, обещаните на Украйна 60 милиарда долара се оказаха заложник на вътрешнополитическата борба на привържениците на Тръмп с демократите на власт и умерените републиканци в опозицията.

Поддръжниците на Тръмп пречат на председателя Джонсън да внесе законопроекта за гласуване. И върху тях не се прилага никакъв натиск.

Последните, които се опитаха да убедят американците, бяха техните основни съюзници, британците. По-рано този месец, британският външен министър Дейвид Камерън посети Вашингтон със съобщение за важността на помощта на Украйна.

Председателят Джонсън отказа да се срещне с него, позовавайки се на натоварения му график.

Камерън първо посети Тръмп, дори преди да се отправи към Капитолия. Но неговият чар не беше достатъчен, за да раздвижи позицията на поддръжниците на Тръмп по въпроса за помощта за Украйна, която беше изразена от републиканката Марджъри Тейлър Грийн.

Тя покани британския министър да й "целува задника" и да не се намесва във вътрешната американска политика.

Камерън: Липсата на дълготраен ангажимент не значи, че подкрепата за Украйне ще спре

Камерън: Липсата на дълготраен ангажимент не значи, че подкрепата за Украйне ще спре

Украйна може да бъде уверена в подкрепата на Обединеното кралство, сигурен е той