Вътрешните борби между републиканците, които контролират Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, и заплахата за отстраняване на председателя Майк Джонсън от лидерската му роля го поставиха под натиск да отложи още повече действия по дълго очаквания законопроект за помощ за Украйна, Израел и други ключови съюзници, предава "Ройтерс".

Тъй като Киев изпитва недостиг на боеприпаси, докато се бори с руската инвазия, републиканските му съюзници във Вашингтон се надяват Джонсън да разкрие пакет от помощи, който може бързо да премине през Камарата на представителите и ръководения от Демократическата партия Сенат, и скоро след това на бюрото на президента Демократ Джо Байдън.

Но твърдолинейните републиканци изискват разпоредби за сигурност на границите и съкращения на разходите, за да компенсират помощта за съюзниците на САЩ. Те искат Джонсън да се забави, докато не получи законодателство, което може да спечели подкрепа от по-голямата част от неговото тясно мнозинство от 218-213.

В поредица от медийни интервюта и социални медии публикации тази седмица, републиканката Марджъри Тейлър Грийн - верен съюзник на републиканския кандидат за президент Доналд Тръмп, който страстно се противопоставя на помощта за Украйна - също засили заплахата си да предизвика гласуване за освобождаване на позицията на Джонсън като председател.

Зеленски предупреждава, че без помощ от САЩ, Украйна ще отстъпва на фронта

Зеленски предупреждава, че без помощ от САЩ, Украйна ще отстъпва на фронта

Недостигът на боеприпаси остава постоянен проблем за армията

"Майк Джонсън не работи за републиканците, той не помага на републиканците, той дори не ги слуша. Майк Джонсън върши мръсната работа на дълбоката държава", каза Грийн в X. "Нуждаем се от нов председател на Камарата!"

Тя каза пред множество американски медии, че очаква да говори с Джонсън насаме в петък.

"Марджъри... Понякога наистина имаме различия по отношение на стратегията, но споделяме едни и същи консервативни убеждения", каза Джонсън в изявление, предоставено на Ройтерс. "Въпреки нашето републиканско мнозинство от само едно място в само една камара на Конгреса, ние все още се борим с тази администрация всеки ден, за да направим промени в политиката."

Изминаха почти два месеца, откакто Сенатът одобри пакет от помощ от 95 милиарда долара за Украйна, Израел и други съюзници в двупартийно гласуване със 70 срещу 29 гласа. Досега Джонсън отказва да внесе този законопроект за гласуване, което според някои законодатели вероятно ще осигури достатъчно гласове за приемане въпреки съпротивата на някои твърди републиканци, както и нарастващата загриженост на демократите относно предоставянето на повече пари на Израел във войната му срещу "Хамас" в Газа.

Някои предупреждават, че може да отнеме месеци, за да се постигне консенсус за сделка, която да спечели подкрепата на мнозинството от републиканците на Джонсън.

"Това може да се забави", каза републиканският стратег Рон Бонджан, бивш старши помощник в Камарата на представителите, добавяйки, че няма да се изненада, ако преговорите се проточат до началото на юли.

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент се оплака от "руския въздушен терор"

Редица демократи предполагат, че биха могли да отхвърлят предложението за отстраняване на Джонсън, ако пакетът от помощи за Украйна осигури адекватно облекчение за разкъсаната от война нация. Лидерът на демократите в Камарата на представителите Хаким Джефрис се заигра с идеята публично.

Джонсън каза пред Fox News тази седмица, че Камарата ще продължи напред по нов пакет, "когато се върнем след този работен период" и че очаква да включи помощ под формата на заем, разпоредби, позволяващи изземването на руски активи и възобновяване от износа на втечнен природен газ от САЩ.

Украйна: Тръмп да си спомни за Рейгън, той не би изоставил Украйна

Украйна: Тръмп да си спомни за Рейгън, той не би изоставил Украйна

Йермак, остана уверен, че помощта за Украйна в крайна сметка ще бъде одобрена.