Украинските войски все още контролират около 60% от Волчанск. Такава е оценката на официални лица, предаде "Ройтерс". Ако Москва превземе Вовчанск, това ще бъде най-значимата подеба за Русия, откакто се отвори нов фронт в северната част на региона на Харков по-рано този месец.

От своя страна руските военни съобщиха, че са поели пълен контрол над селището Билохоривка в Луганска област и са заели по-добри позиции в района. Луганска област се намира до Харковска.

В изявление руското министерство на отбраната каза, че неговите сили също са участвали в ожесточени сблъсъци в района на Харков близо до Во.чанск, Старица и Глибоке, където са отблъснали две контраатаки.

Зеленски: Настъплението към Харков е само началото на по-голяма руска офанзива

Зеленски: Настъплението към Харков е само началото на по-голяма руска офанзива

Украинският лидер очаква Москва да засили натиска на североизток

Роман Семенуха, заместник-губернаторът на Харковска област, каза по националната телевизия, че руснаците продължават да се опитват, особено във Вовчанск, да изтласкат украинските въоръжени сили от града. "Около 60% от града се контролира от украинските въоръжени сили, което означава, че атаките не спират", добави той.

Областният управител Олег Синегубов обясни, че фронтовата линия сега минава по река Вовча, която пресича града. Също така заяви, че планът на руските войнски за бързо превземане на северната част на региона се е провалил.

Миналата седмица началникът на полицията във Вовчанск каза, че руските сили са заели позиции в града и нарече ситуацията "изключително трудна".

Настъплението на Русия в района на Харков с атаки в районите на Волчанск и с. Липци принуди Украйна да изпрати подкрепления, като това разпръсна войските й на над 1000 км фронтова линия на изток и юг.

Генералният щаб на Украйна заяви, че неговите сили са отблъснали руските атаки близо до село Старица, което се намира на 5 км от границата с Русия, докато някои от частите на Киев се съсредоточиха в укрепването на отбранителните позиции в района.

Заместник-губернаторът съобщи, че местните власти са евакуирали около 10 500 души от граничните райони от 10 май, когато Русия започна нападение над Харковска област.

Припомняме, че на 17 май, по време на посещението си в Китай, руският президент Владимир Путин заяви, че Москва няма планове да превземе Харков "в момента", като уточни, че сухопътна офанзива в североизточната част на Украйна е с цел да се спре трансграничния обстрел.

Путин не планира да превземе Харков "в момента"

Путин не планира да превземе Харков "в момента"

Русия започнала офанзивата в областта заради украинския обстрел срещу граничните райони