Украинският генерален щаб в доклад от 17:00 часа съобщава за опит на руснаците да настъпят в посока от село Глубокое към село Липци северно от Харков. Информацията е съобщена от Би Би Си.

В предишния доклад, в 13:30, Генералният щаб писа за опит на противника да атакува село Старица в източната част на Харковска област.

Генералният щаб твърди, че и двете атаки са били отблъснати. Глубокое се намира на пет-шест километра от границата и е в списъка с 12 населени места, които руското министерство на отбраната обяви днес, че са превзети по време на едноседмични боеве.

Липци се намира на още пет до шест километра на юг. От него до северните покрайнини на Харков има само около 17 км.

Село Старица се намира на самата граница на изток от Волчанск.

Руският президент Владимир Путин каза в петък, че Русия няма планове да превзема Харков засега. Той уточни, че Москва е започнала сухопътна офанзива в североизточната част на Украйна миналата седмица, за да спре трансграничния обстрел. Това съвпада с по-ранните руски изявления за създаване на буферна зона по границата с Руската федерация.

Изявлението му идва на фона на нарастващата загриженост на украинските власти относно засилването на руските действия в района.

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че украинските войски са успели да стабилизират ситуацията с настъплението на руската армия в северната част на Харковска област.

Харков - вторият по големина град в Украйна, където в момента живеят около 1,3 милиона души, от месеци е обект на въздушни удари, които украинските сили се опитват да спрат с изтощена противовъздушна отбрана.

Руските сили нанесоха два основни удара в региона, единият от които е насочен към Волчанск, на 5 км от границата. Ако той бъде превзет, това ще бъде най-значимото завоевание на Москва от началото на войната.

Украйна се опита да евакуира цивилни от града и други гранични райони, като досега около 8000 души са напуснали домовете си.

Двама загинаха при руски удар с контролирани авиобомби в Харков
Обновена

Двама загинаха при руски удар с контролирани авиобомби в Харков

Други 19 души са ранени