Руското министерство на отбраната твърди, че руските войски са превзели 12 населени места в Харковска област за седмица. Информацията е цитирана от Би Би Си.

Според Министерството на отбраната, става дума за следните села: Борисовка, Бугроватка, Гатишче, Глубокое, Красное, Лукянци, Мороховец, Огурцово, Олейниково, Плетеневка, Пилная, Стрелечя.

Както следва от изявлението на Министерството на отбраната, руските войски продължават да настъпват.

Руският президент Владимир Путин каза в петък, че Русия няма планове да превзема Харков засега. Той уточни, че Москва е започнала сухопътна офанзива в североизточната част на Украйна миналата седмица, за да спре трансграничния обстрел. Това съвпада с по-ранните руски изявления за създаване на буферна зона по границата с Руската федерация.

Изявлението му идва на фона на нарастващата загриженост на украинските власти относно засилването на руските действия в района.

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че украинските войски са успели да стабилизират ситуацията с настъплението на руската армия в северната част на Харковска област.

Зеленски каза, че руските войски са напреднали 10 километра.

Харков - вторият по големина град в Украйна, където в момента живеят около 1,3 милиона души, от месеци е обект на въздушни удари, които украинските сили се опитват да спрат с изтощена противовъздушна отбрана.

Руските сили нанесоха два основни удара в региона, единият от които е насочен към Волчанск, на 5 км от границата. Ако той бъде превзет, това ще бъде най-значимото завоевание на Москва от началото на войната.

Украйна се опита да евакуира цивилни от града и други гранични райони, като досега около 8000 души са напуснали домовете си.

Топ командир на НАТО не вярва, че Русия прави стратегически пробив в Харков

Топ командир на НАТО не вярва, че Русия прави стратегически пробив в Харков

Според Каволи, руснаците нямат достатъчно войски