Германия откликна на призива на Украйна да й помогне с противовъздушната отбрана, като обеща да й изпрати няколко от своите системи за ПВО и да мобилизира помощта на съюзниците си, но почти никой не последва призива на Берлин, пише американският вестник "Политико", позовавайки се на информирани източници.

Досега Берлин се е ангажирал да предостави на Киев 3 от своите 11 системи "Пейтриът", както и повече от 50 системи Gepard с по-малък обсег и ракети въздух-въздух, способни да противодействат на обстрела от ракети, управляеми бомби и дронове.

Изпращането на повече е "абсолютен приоритет", каза Аналена Баербок по време на посещение в Киев във вторник, където тя каза, че Берлин е помогнал за набирането на 1 милиард евро в подкрепа на въздушната отбрана на Украйна.

Германските политици  разчитаха на съюзниците да се присъединят към инициативата на Германия за незабавни действия за въздушна отбрана.

Съюзниците на Берлин обаче не искат да изпратят в Украйна системите си за ПВО "Пейтриът", с които разполагат, казаха пред изданието двама души, запознати с преговорите.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг даде да се разбере, че съюзниците имат системи, които могат да бъдат предоставени на Украйна. Но не е лесно да се координира тяхното предаване на украинската армия, пише Politico.

Столтенберг: НАТО работи за изпращане на повече ПВО системи за Украйна

Столтенберг: НАТО работи за изпращане на повече ПВО системи за Украйна

Конкретно се работи за осигуряването на още батареи Patriot

От другите европейски страни със системи "Пейтриът", Испания и Гърция досега са отказали да преразположат своите системи, въпреки че Мадрид изпраща ракети. Полша, критичен канал за оръжия, насочени към Украйна, също отказа даряването на една от своите системи, тъй като премиерът Доналд Туск настоява, че няма с какво да ги замени.

Една от причините за нежеланието да бъдат изпратени "Пейтриът" е, че те са скъпи - около 1 милиард долара на единица - и всяка изстреляна от тях ракета прехващач струва милиони.

Нещо повече, страните не желаят да поемат удара върху собствената си противовъздушна отбрана, необходим за изпълнение на доставките за Украйна, каза Фабиан Хофман, изследовател, работещ по ракетни технологии в университета в Осло.

Министерството на отбраната на Германия заяви, че Белгия, Дания, Норвегия, Канада и Холандия са поели ангажимент за финансиране, а Франция, Испания, Румъния, Литва, Белгия, Съединените щати и Обединеното кралство са обещали да добавят материали и ракети.

Латвия също иска да се присъедини към програмата, казаха от министерството.

Топ военен от Швеция: Войната в Украйна е в задънена улица и ще продължи дълго

Топ военен от Швеция: Войната в Украйна е в задънена улица и ще продължи дълго

Западът е муден в подкрепата си към Киев