• Над 470 хил. иракчани прогонени от домовете си през 2006-а

Атентат с кола бомба в Садр сити в Багдад уби 17 души и рани други 33-ма.

Експлозията стана този следобед на открит пазар в района, което е едно от най-оживените търговски средища, предаде АП. В резултат на ударната вълна са разбити прозорците на близките магазини и заведения.

По-рано най-малко седем човека бяха убити и други 25 ранени, след като кола бомба избухна при контролно-пропускателния пункт, водещ до полицейския участък в Киркук.

Сред загиналите има петима полицаи и двама цивилни, съобщи полковник Таха от местната полиция.

Атентатът, който стана в центъра на богатия на петрол град, бе последният от поредицата удари в повишаващото се насилие в северен Ирак. Инцидентът се случи, докато правителството на Ирак и американските сили се готвят да предприемат мащабна операция по сигурността, целяща да спре множеството атаки на фракции в Багдад, припомнят от медията.

Насилието в Багдад продължава.

Атентат с кола бомба в Киркук от 15 януари

Една жена бе убита, а други десет души ранени при смъртоносни нападения в район Искандария, намиращ се на 50 километра южно от Багдад.

Междувременно от полицията съобщиха за ранен полицай и един ранен очевидец след бомбена експлозия край път в търговски район в центъра на Багдад.

По последни данни на властите броят на загиналите след вчерашния бомбен атентат в Мустансирийския университет в Багдад достигна 70 убити и 133 ранени.