Има нови доказателства, които сочат, че голям брой сърби са били отвличани от Армията за освобождение на Косово (АОК) с цел търговия на човешки органи.

Това твърди говорителят на Прокуратурата за военни престъпления Бруно Векарич, цитиран от Balkan insight.

По думите му основните доказателства в защита на обвиненията са карти на лагерите на АОК в Албания, където са държани отвлечените сърби. Говорителят добавя, че има и открити снимки с някои от обвинените, които свидетелстват за извършените престъпления.

Векарич е категоричен, че с новите данни се доказва съществуването на лагерите на АОК, които са били разположени главно в северната част на страната.

Предполага се, че именно там са били извършени и хирургичните интервенции, чрез които на отвлечените са изваждани жизнено важни органи. Впоследствие те са били продавани на богати чужденци.  Много от сърбите, които са били подлагани на подобни операции, са били убивани. Друга част са умирали в резултат на интервенциите.

Векарич заяви, че прокуратурата ще направи всичко възможно виновниците за тези престъпления да  получат наказание.

Новите данни ще бъдат представени на Съвета на Европа, на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и на Съвета за сигурност на ООН.

Припомняме, бившият прокурор от Трибунала за военни престъпления в Хага Карла дел Понте твърди в книгата си „Ловът" , че косовски лидери са били замесени в търговия с човешки органи. Според нея над 300 сърби, включително жени, са били отвлечени и прехвърлени с камиони от Косово в Албания през лятото на 1999г.