Няколко експлозии са станали в района на Кримския мост, съобщава се за нападение от безпилотни катери и дронове, съобщава УНИАН.

Местни жители посочват, че са чули силен взрив край село Яковенково. Съобщава се, че вероятно мястото на инцидента е близо до Кримския мост. По-късно имаше нова мощна експлозия в района на Кримския мост, а след това и трета.

"Вече има няколко експлозии, чува се стрелба", съобщава ВЧК-ОГПУ.

Украйна призна за участие в двете нападения срещу Кримския мост

Украйна призна за участие в двете нападения срещу Кримския мост

Дроновете по Москва приписа на "руски партизани"

Mash съобщава, че осветлението на Кримския мост е изключено най-вероятно поради мерки за сигурност. В момента входът на самия мост е затворен. Движението по Кримския мост е блокирано и е прекъснато електричеството, съобщава телевизионният канал СОТА.

По предварителни данни е възможен нов опит за атака на Кримския мост от украински безпилотници.

След поредица от експлозии са изстреляни 3 изтребителя във въздуха за прехващане на въздушни цели над Азовско море.

"Военнослужещите от руската армия в Крим са в повишена готовност. Особено Севастопол", съобщава партизанското движение АТЕШ.

Ръководителят на движението "Ние сме заедно с Русия" Владимир Рогов каза, че в района на Кримския мост е имало експлозия и е започнал пожар.

А Олег Крючков, "съветник на главата" на Крим, каза, че не може да потвърди информацията за експлозиите.

"Силните звуци, които жителите на Керч чуха преди час, нямат нищо общо с Кримския мост. Обявена е заплаха от нападение. След отстраняването му движението ще бъде възобновено", написа Крючков.

Украйна си призна за миналогодишната атака срещу Кримския мост

Украйна си призна за миналогодишната атака срещу Кримския мост

СБУ не коментира други операции

Припомняме, че на 3 август Украйна призна за участие в двете нападения срещу Кримския мост. 

Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, потвърди, че украинските специални служби са замесени в атаките на Кримския мост, извършени в средата на юли и миналия октомври.

Първата експлозия на Кримския мост стана на 8 октомври 2022 г., когато три участъка на пътния мост се срутиха в резултат на експлозия на камион с ремарке, а железопътният мост също беше силно повреден.

На 17 юли мостът отново беше атакуван - според изявлението на руските власти това е станало с помощта на морски дронове. Повредени са два участъка на пътния мост, двама души загинаха.

На 30 юли Владимир Зеленски в ежедневното си обръщение косвено коментира атаките срещу цели в Русия.

"Украйна става все по-силна. Постепенно войната се връща на територията на Русия, в нейните символични центрове и военни бази. И това е неизбежен, естествен и абсолютно справедлив процес", каза президентът на Украйна.

Миналата седмица руските власти говориха за отблъскване на украинска ракетна атака в Таганрог и две атаки с дрон камикадзе срещу Москва. Зеленски не каза директно, че украинските власти са замесени в тези атаки.

Отново блокираха за кратко движението по Кримския мост

Отново блокираха за кратко движението по Кримския мост

Няма посочена причина

Обикновено Украйна не поема отговорност за атаки на руска територия.