Украинското вътрешно разузнаване (СБУ) пое отговорност за саботажна операция, която нанесе сериозни щети на руския Керченски мост, който свързва окупирания Крим с Русия, предава Ройтерс.

Васил Малюк, ръководителят на Службата за сигурност на Украйна (SBU), съобщи, че неговата агенция стои зад атаката, давайки коментар по телевизията, докато представяше възпоменателна пощенска марка, отбелязваща операциите на специалните сили по време на войната.

"Имаше много различни операции, специални операции. За някои от тях ще можем да говорим публично и на глас след победата, за други изобщо няма да говорим", каза Малюк.

"Това е едно от нашите действия, а именно разрушаването на Кримския мост на 8 октомври миналата година.

Мостът беше тежко повреден през октомври при мощна експлозия, като руски официални лица казаха, че експлозията е причинена от камион, който се е взривил, докато е пресичал моста, убивайки трима души.

Този месец мостът беше ударен от нова атака, но Малюк не спомена кой стои зад нея.

19-километровият Кримски мост над Керченския пролив е единствената пряка връзка между транспортната мрежа на Русия и Кримския полуостров, който Москва анексира от Украйна и окупира през 2014 г.

Мостът беше водещ проект за руския президент Владимир Путин, който го отвори за движение през 2018 година.

Той послужи като ключов маршрут за снабдяване на руските сили, след като Москва нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г., изпращайки сили от Крим да превземат части от Херсонската и Запорожката област на Южна Украйна.

На Запорожкия фронт става горещо за руснаците

На Запорожкия фронт става горещо за руснаците

Втората фаза на украинското контранастъпление е започнала, съобщават руски блогъри и официални лица