Украинските сили са започнали голяма офанзива в района на Запорожие, южно от Орехов, съобщaва Си Ен Ен, позовавайки се на руски служители и военни блогъри. Киев не е предоставил коментар.

"Запорожкият фронт - втората вълна от контранастъплението [на Въоръжените сили на Украйна] започна", написа в Telegram Владимир Рогов, назначения от Москва ръководител на окупационната администрация, в сряда.

"Противникът изпрати максимални сили за пробив на нашата отбрана в посока Орехов (на руски се изписва Орехов).

"Рано тази сутрин след масивна артилерийска подготовка и въздушни удари [украинците] тръгнаха да щурмуват нашите позиции близо до Работине", добави той.

Руският военен блогър Рибар описа подобна ситуация по южния фронт.

"След артилерийска подготовка от гаубичен дивизион и реактивна батарея на формацията, [украинските щурмови отряди] се спуснаха, за да пробият североизточно от Работине", пише той, описвайки атака с десетки бронирани превозни средства включително танкове, бойни машини на пехотата, бронетранспортьори и бойни бронирани машини.

"Врагът успя да проникне в три района", каза още Рибар. "Сега в тази област се водят ожесточени битки."

Украйна запази мълчание, както е обичайно, и все още не е коментирала тази докладвана офанзива, която е следствие от напредъка на нейните сили в района през предишните дни.

В сутрешната си информация Генералният щаб на армията съобщи само, че "украинските сили за отбрана продължават да водят настъпателни действия в направленията Бахмут, Мелитопол и Бердянск".

"Врагът направи неуспешни опити да си върне загубената позиция североизточно от Работине в Запорожска област", ​​се казва още в него, без да се навлиза в подробности. "В същото време тя продължава да оказва силна съпротива, премества части и войски и активно използва резерви.

На други места, на Запорожкия фронт, украинските сили продължават да настъпват по оста Велика Новосилка - Бердянск.

"Украинските войски постигнаха успех в района на Старомейорске на южния фронт", каза в сряда говорителят на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Андрий Ковальов. "[Украинските] отбранителни сили са окопани там на постигнатите граници [на града].

NYT: Къде и как Русия настъпва в Украйна

NYT: Къде и как Русия настъпва в Украйна

Сложна обстановка около Купянск и Кременная