Френските военновъздушни сили нанесоха масирани удари по позициите на ислямистите в северната част на Мали.

„Масирани въздушни удари са нанесени през нощта над района Тесалит, северно от град Кидал, който беше последната крепост на радикалните ислямисти", заяви говорителят на армията полковник Тиери Буркхард, цитиран от РИА Новости.

Тиери Буркхард уточнява, че френските военновъздушни сили са бомбардирали обучителни и логистични центрове на екстремистите в североизточната част на Мали.

Новите атаки идват само няколко часа след посещението на френския държавен глава в страната. Франсоа Оланд беше посрещнат като герой в Мали. Хиляди се стекоха на главния площад в северния град Тимбукту, където Оланд пристигна, придружаван от трима от своите министри. естните хора посрещнаха Оланд с мощни викове „Да живее Франция".

Припомняме, преди близо седмица Тимбукту беше освободен от ислямистките бунтовници от обединените сили на армията на Мали и френския контингент. Заради звездното посещение днес мерките за сигурност са завишени.

От своя страна Франсоа Оланд коментира, че мисията на френския контингент в Мали не е завършена и ще продължи още няколко седмици. Той обаче увери, че когато нещата се поуспокоят, те ще си тръгнат и нямат намерение да остават в страната.