Нови проблеми се струпаха над известната румънска прокурорка Лаура Кьовеши. Тя е един от основните кандидати за главен прокурор на ЕС.

Лаура Кьовеши беше обвинена и поставена под съдебен контрол. Това стана ясно след повече от 6 часа съдебно заседание по дело, заведено от прокурор Адина Флореа, съобщи в. "Зиаре".

Румънската кампания срещу Лаура Кьовеши - автогол?

Румънската кампания срещу Лаура Кьовеши - автогол?

Кьовеши е популярна и в България заради битката си с корупцията...

Това също така означава, че Лаура Кьовеши няма право да напуска родината си без одобрението на прокурора, отговарящ за нейното дело.

Също така ѝ е забранено да работи като прокурор.

"Прокурорът по случая ми е забранил да говоря с пресата. (...) Това е мярка за затваряне на устата ми", каза Кьовеши.

Не е ясен бъдещият прокурор на ЕС, а Румъния опитва да блокира Кьовеши

Не е ясен бъдещият прокурор на ЕС, а Румъния опитва да блокира Кьовеши

България, по настояване на Румъния, първоначално гласува против нея

През 2018 година властите в Румъния започнаха разследвания за корупция срещу Лаура Кьовеши. През февруари румънският правосъден министър Тудорел Тоадер се закани, че ще предотврати нейното избиране за главен прокурор на ЕС.

Между 2013 година и 2018 година, като главен прокурор на вече известната в Европа Национална дирекция за борба с корупцията (DNA), Лаура Кьовеши бе една от основните причини за множеството осъдени политици от висшия ешелон в Румъния, включително министри и депутати.

Заговорът срещу Лаура Кьовеши

Заговорът срещу Лаура Кьовеши

В Букурещ я препъват, в Брюксел й вярват…

В края на февруари Европейският парламент предпочете Лаура Кьовеши пред Жан-Франсоа Бонер и Андрес Ритер за новосъздадения пост на Европейски главен прокурор. Бонер обаче беше избран от представителите в Европейската комисия.

До месец май Европейският парламент и Европейската комисия трябва да договорят кой от двамата кандидати ще бъде предпочетен.