Лаура Кодрута Кьовеши, която е бивш главен прокурор на Румъния за борба с корупцията, заяви, че нейната кандидатура за главен прокурор на Европейския съюз може да бъде бламирана от масово критикувана румънска агенция, която има за задача да разследва магистрати, съобщава "Ройтерс".

По време на 5-годишния мандат на Кьовеши като ръководител на Дирекция "Антикорупция", процентът на осъдителни присъди за корупция по високите етажи на властта нарасна рязко, като сред осъдените имаше високопоставени политици от целия политически спектър, което доведе до похвали от ЕС.

От ДБ настояват България да подкрепи Лаура Кьовеши за европрокурор

От ДБ настояват България да подкрепи Лаура Кьовеши за европрокурор

Европейската солидарност е за честните хора, а не за крадците, категорични от ДБ

Ала новосъздадената агенция за разследване на магистрати, сред множество законодателни и персонални промени, направени от управляващите социалдемократи през последните две години, сега застрашава независимостта на съдебната система и върховенството на закона в Румъния според Европейската комисия, Държавния департамент на САЩ и много румънски магистрати.

Само няколко дни след като беше разкрито, че Кьовеши е водещият претендент за новия пост на главен прокурор на ЕС, агенцията я е привикала за разпит като заподозряна в неуточнено дело.

"Смятам, че призовката е нещо като отмъщение за жалбата, която заведох в Европейския съд по правата на човека", изтъкна Кьовеши пред телевизия Digi24, допълвайки: "Втората причина е очевидно опит за спиране на кандидатурата ми за прокурор на ЕС."

Румъния се закани да блокира кандидатурата на Кьовеши за шеф на европрокуратурата

Румъния се закани да блокира кандидатурата на Кьовеши за шеф на европрокуратурата

ЕС не знае за "извършените от Лаура Кьовеши злоупотреби"

Разследващата агенция не е дала подробности за обвиненията, посочи тя.

"Тази призовка е най-категоричното доказателство досега, че специалното звено за разследване на съдии и прокурори е политическо оръжие", коментира Йонел Данка, говорител на опозиционната Либерална партия.

Управляващите социалдемократи заявиха по-рано днес, че разследването срещу Кьовеши не трябвало да бъде политизирано. "Доверете се на съдебната система и нека да говорят доказателствата, а не политиците", се посочва в изявление на управляващите.

Успехът на Дирекция "Антикорупция" в преследването на корупцията по високите етажи на властта беше приветстван от Брюксел, групи от гражданското общество и частни инвеститори. Ала Кьовеши беше наругана от социалдемократите, преди да бъде уволнена през миналата година по заповед на министъра на правосъдието Тудорел Тоадер. Тя оспори отстраняването си пред Европейския съд по правата на човека.

Президентът на Румъния отстрани антикорупционния прокурор Кьовеши

Президентът на Румъния отстрани антикорупционния прокурор Кьовеши

Йоханис се съобрази с решение на Конституционния съд от май

Кьовеши има интервю с комисията за избор за новата роля на главен прокурор на ЕС на 26 февруари. Новата агенция на ЕС ще се бори с финансовите измами в страните членки на Европейския съюз, по-конкретно със злоупотребите с европейски средства.

Тоадер писа до висши европейски представители, призовавайки ги да блокират назначаването ѝ, но тя получи широка подкрепа в цяла Европа.

"Прозрачност без граници" нарежда Румъния като една от най-корумпираните страни в ЕС, а Брюксел запази съдебната ѝ система под специален мониторинг, след като бившата комунистическа страна беше приета в Общността през 2007 г.