Министърът на правосъдието на Румъния се закани да направи всичко по силите си, за да блокира кандидатурата на страната за новия пост европейски прокурор, пише "Гардиън".

Лаура Кьовеши си спечели хвалебствия заради водената от нея борба с корупцията в една от най-корумпираните държави в Европейския съюз. Докато Кьовеши беше шеф на Националната дирекция за борба с корупцията, тя предприе наказателни действия срещу премиери, действащи и бивши министри, кметове и депутати. Но през юли 2018 г. беше отстранена от поста след заповед на правосъдния министър Тудорел Тоадер.

Президентът на Румъния отстрани антикорупционния прокурор Кьовеши

Президентът на Румъния отстрани антикорупционния прокурор Кьовеши

Йоханис се съобрази с решение на Конституционния съд от май

Тази седмица Тоадер заяви пред румънския сайт Stiripesurse, че ЕС не знае за "извършените от Лаура Кьовеши злоупотреби" при ръководството на дирекцията. Правосъдният министър обеща да изпрати на правосъдните министри на страните членки на ЕС мотивите за отстраняването й от длъжност.

През ноември 2018 г. Европейската комисия предупреди, че в Румъния има отстъпление в борбата срещу корупцията, като се подчертава оказваният натиск върху Националната дирекция за борба с корупцията. Някои европейски дипломати мислят, че срещу Румъния трябва да започне процедура на ЕС за налагане на санкции, ако се установи, че Букурещ не спазва върховенството на закона.

Премиерът на Румъния обвини ЕС в двойни стандарти

Премиерът на Румъния обвини ЕС в двойни стандарти

Корупцията също е проблем в Западна Европа

Представители на Европейската комисия разглеждат Кьовеши като най-добрия избор за шеф на новата агенция на ЕС, която ще се бори с трансграничните измами с ДДС и злоупотреби с бюджета на ЕС.

Кьовеши е фаворит за поста. Тя е пред кандидатите на Франция и Германия, става ясно от писмо на комисия по избор на кандидатите към Съвета на ЕС и Европейския парламент.

В интервю за "Гардиън" през 2015 г. Кьовеши се оплака, че румънското правителство винаги се е опитвало да "ни лиши от нашите инструменти, за да ограничи възможностите ни за разследване".

В момента Румъния е ротационен председател на ЕС. Страната не може да наложи вето при избора на шеф на Европейската прокуратура (EPPO). Изборът на комисията за селекция трябва да бъде одобрен от мнозинството страни членки на ЕС и Европейския парламент, което означава, че една държава не може да блокира кандидатура.

Европейската прокуратура беше създадена в 22 от 28-те държави членки през 2017 г., включително и Румъния. Тя ще започне работа в края на следващата година.