Министър-председателят на Румъния Виорика Дънчила обвини западноевропейските лидери в двойни стандарти заради критиката им към балканската държава във връзка с корупцията и потушаването на антиправителствените протести.

Дънчила, чието правителство е ротационен председател на ЕС, подчерта, че корупцията също е проблем в Западна Европа и поясни, че никой от Общността не критикува сблъсъка на френската полиция с протестиращите от движението "жълтите жилетки".

Румъния обещава да приеме еврото до 2024 г.

Румъния обещава да приеме еврото до 2024 г.

Но първо ще се допита до експерти, учени, синдикати, сдружения на работодатели и гражданско общество

Коментарът на премиера отразява напрежението между източноевропейските държави и западноевропейските страни в ЕС, което се покачи през последните години.

"На Румъния не й се позволява това, което се позволява на други държави", каза министър-председателят в интервю за "Политико".

Европейската комисия и Европейският парламент критикуват Букурещ заради отстъпление в битката срещу корупцията. Европейските институции обвиняват Румъния, че се движи по същия нелиберален път като Полша и Унгария.

Румъния предложи промени, които ще спънат руските газопроводи в ЕС

Румъния предложи промени, които ще спънат руските газопроводи в ЕС

13 страни вече са ги подкрепили…

"Видях какво се случи с "жълтите жилетки" във Франция. Никаква реакция. Това е двоен стандарт. Не видяхме някой да дойде в Европейския парламент и да каже: "Искаме резолюция за Франция", отбеляза Виорика Дънчила.

Според нея Румъния не е третирана наравно с другите държави в ЕС.

Дънчила смята, че не е справедливо само Румъния и България да са под антикорупционен мониторинг в ЕС.

Казва се, че този механизъм ще помогне на Румъния и България. Става въпрос за корупция. Виждала съм големи случаи на корупция в Холандия, Франция и Германия. Никой не пита за въвеждане на такъв механизъм, недоволства румънският премиер.