В качеството си на страна, председателстваща ЕС, Румъния предлага промени в европейското законодателство, които ще усложнят изграждането на газопровода "Северен поток 2", както и всеки друг тръбопровод, за който се сключва договор държава извън ЕС.

Предложението вече е подкрепено от 13 страни-членки, съобщи Полското радио.

Вчера темата е била обсъдена в Брюксел от експерти, представляващи 28-те страни от общността.

Досега предприемането на подобни действия се блокираше двете държави, които председателстваха ЕС през 2017 г. - Австрия и България, посочва радиото.

Румъния, която започна шестмесечното си председателство на Съвета на ЕС от 1 януари, реши да ускори работата в тази посока, отбелязва полската медия.

Европейският парламент заклейми "Северен поток-2"

Европейският парламент заклейми "Северен поток-2"

Бил заплаха за енергийната сигурност на Европа

Според румънското предложение, всички газови маршрути през територията на ЕС, включително морските им части трябва да отговарят на строги правила, определени от ЕС. В документа е записано, че ако страна от общността иска да сключи договор със страна, която е извън ЕС, то първо Европейската комисия трябва да даде съгласието си за това. Освен това се предлага Брюксел да проверява дали тръбопроводът отговаря на европейското законодателство, има ли риск той да повлияе негативно на вътрешния газов пазар, на сигурността на доставките или на конкуренцията.

Експерт: Еуфорията около „Турски поток 2“ е прибързана

Експерт: Еуфорията около „Турски поток 2“ е прибързана

Според тиражираната информация, той нарушава изискванията на ЕС…