Депутатите в Европейския парламент приеха резолюция, призоваваща за спирането на проекта за газопровод "Северен поток-2".

В документа, оценяващ последните развития, свързани със споразумението от 2017 г. за асоцииране между Европейския съюз и Украйна, евродепутатите приветстваха "решаващата роля" на Киев в енергийните доставки за Стария континент и осъдиха "Северен поток-2", изтъквайки, че "това е политически проект, който представлява заплаха за европейската енергийна сигурност".

САЩ настояват всички страни да се откажат от "Северен поток-2"

САЩ настояват всички страни да се откажат от "Северен поток-2"

Представлявал заплаха за сигурността на Европа

По-рано Камарата на представителите на САЩ (долната камара на Конгреса) разкритикува остро проекта за газопровод като "драстична стъпка назад за европейската енергийна сигурност и американските интереси" и подкрепи санкциите срещу него.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разкритикува резолюцията на Камарата на представителите като още една проява на "безскрупулна конкуренция", която Москва смята за "некоректна и неприемлива". Той го нарече "опит за предотвратяване на изпълнението на чисто търговски и икономически проект". Според Песков това е "нищо повече от замаскирана нелоялна конкуренция".

Русия обвини САЩ в нелоялна конкуренция за "Северен поток-2"

Русия обвини САЩ в нелоялна конкуренция за "Северен поток-2"

Спирали го с всички допустими и неприемливи методи

"Северен поток-2" не за първи път попада под прицела на Европейския парламент. След инцидента в Керченския проток на 25 ноември, в който Русия плени три украински военни кораба и техните екипажи от общо 24 моряци, влиятелният германски евродепутат Манфред Вебер, който е председател на групата на Европейската народна партия (ЕНП) и който отдавна се противопоставя на "Северен поток-2", призова Европа да преосмисли инвестицията си в газопровода. След това латвийска евродепутатка подготви резолюция, която призовава за мерки, целящи спиране на проекта.

Проектът за резолюция "подчерта, че Русия и ЕС ще останат ключови икономически партньори в обозримото бъдеще, но "Северен поток-2 "засилва зависимостта на ЕС от руските доставки на газ, заплашва вътрешния пазар на ЕС и не съответства на енергийната политика на ЕС и следователно трябва да бъде спрян".

"Северен поток-2" цели да доставя 55 млрд. куб. м газ годишно.