Жената, която е била проследена чрез обиски на 21 адреса и идентифицирана като сирийската гражданка Ахлам Албашир, първо е отишла в Есенлер, а след това в Кючукчекмедже, след като е хвърлила бомбата, съобщава вестник "Хюриет".

Съобщава се, че заподозряната е заявила при разпита си, че е била обучена като "офицер от специалното разузнаване" от ПКК, към които се е присъединила.

Полицейски екип, създаден след нападението, събрал записите от 1200 охранителни камери в зоната на нападението и извършил подробен оглед.

23-годишна сирийка е извършила атентата в Истанбул

23-годишна сирийка е извършила атентата в Истанбул

Жената е била агент на Работническата партия на Кюрдистан

Албашир е била задържана на адрес, за който се твърди, че е бил идентифициран чрез други заподозрени, задържани 10 часа след нападението.

В къщата, в която полицейският експерт по обезвреждане на взривни устройства е търсил експлозиви, са открити голямо количество чуждестранна валута и злато. Иззети са зареден пистолет и кутия с патрони, принадлежащи на жената.

В къщата са намерени и камуфлажните панталони и ботуши, които тя е носила по време на нападението.

Според проучването на записите и показанията на задържаните Албашир е направила разузнаване на булевард "Истиклял" в три отделни дни с пиратско такси, управлявано от мъж и член на организацията, с когото Албашир е дошъл от Сирия преди нападението, пише вестникът.

Арестуван е заподозрян за атентата в Истанбул

Арестуван е заподозрян за атентата в Истанбул

Първоначалните заключения показват, че терористичната група PKK стои зад бомбената атака

Преструвайки се на двойка, дуетът си намерил работа в текстилен цех в Есенлер, допълва изданието, като предполага, че човекът, който е доставил бомбата на Албашир, продължава да се издирва.

"Преценяваме, че заповедта за смъртоносната терористична атака е дошла от Айн ал-Араб в Северна Сирия, където ПКК/YPG има своя сирийски щаб", заяви по-рано вътрешният министър Сойлу.

Министърът заяви пред репортери, че терористичната организация "е дала заповед главният заподозрян да бъде убит, за да се избегне проследяването на доказателства до тях".

Истанбулската полиция съобщи, че са задържани общо 50 души, като уточни, че взривното вещество, използвано при нападението, е било тротил.

Заподозрените са щели да бъдат контрабандно прехвърлени в Гърция, ако не са били заловени, информира още Сойлу.

Кюрдските бойци отричат да стоят зад атентата в Истанбул

Кюрдските бойци отричат да стоят зад атентата в Истанбул

Не атакуваме директно цивилни, категорични са от ПКК

Авеню "Истиклял" беше отворено отново за пешеходно движение в 6 ч. сутринта на 14 ноември, след като полицията приключи огледите на мястото на инцидента.

Министърът на правосъдието Бекир Боздаг съобщи, че разследването е възложено на осем прокурори и двама заместник-прокурори. "Всички аспекти на инцидента се разследват активно", каза той.

По време на над 35-годишната си терористична кампания срещу Турция ПКК - включена в списъка на терористичните организации на Турция, САЩ и Европейския съюз - е отговорна за смъртта на повече от 40 000 души, включително жени, деца и бебета.