В Абхазия пристигнаха допълнителни подразделения от руски миротворци, съобщава руското Министерство на отбраната.

В съобщението на руското ведомство обаче се посочва, че числеността на подразделенията не превишава нормите, определени от Съвета на държавите - членки на Общността на независимите държави /ОНД/.

Според определеното в зоната на конфликта трябва на бъдат не 2 000, а 3 000 военнослужещи, се посочва с официалното съобщение.

Властите на непризната република Абхазия са доволни от стъпката на Русия, съобщава "Ехото на Москва". По думите на външния министър Сергей Шамба това ще позволи на Абхазия да се почувства в безопасност, тъй като миротворците няма да допуснат разрастване на конфликта.

Грузия вижда в това акт на агресия и напомня, че Русия няма право да увеличава числото на военните си в рамките на мироопазващия контингент без изричното съгласие на Тбилиси.

Грузия неведнъж заявява, че едно увеличаване на руския контингент би било нарушение на нормите на международното право.

Тази позиция бе подкрепена и от Държавния департамент на САЩ и НАТО, който изрази своето безпокойство от действията на Русия. Според американската администрация увеличаването на миротворческия контингент и съсредоточаването на сили на границата ще доведе до допълнителна дестабилизация в и без това конфликтния регион.

Официалният представител на държавния департамент Шон Маккормак заяви, че от грузинска страна не се наблюдава никакво увеличаване на числеността на войските в района, каквото обвинение отправи Русия преди няколко дни.

Конгресът на САЩ прие специална резолюция, с която осъди решението на Русия да установи официални връзки с властите в Абхазия и Южна Осетия.

След разпадането на СССР Абхазия, влизаща в състава на Грузия, обяви независимост. Въпреки това тя не е призната от международната общественост, включително и официално от Русия.

Едва преди два месеца, след като на Балканите се появи нова държава и редица страни признаха едностранно обявената независимост на Косово, руският парламент прие резолюция за установяване на официални контакти с Абхазия и Южна Осетия. Това е първата крачка към установяване на дипломатически отношения и признаване.

След въоръжен конфликт между правителствените грузински войски и въоръжени сили на Абхазия, бе установено международно наблюдение в региона, което включва мироопазващи сили на ОНД.
Тбилиси предлага на Абхазия като компромисен вариант широка автономия, но в състава на Грузия. През 2006 година обаче преговорите бяха прекратени заради липса на прогрес.