26 протестиращи са убити в сирийския град Дераа вчера, след като силите за сигурност открили огън срещу мирно събиране на демонстранти.

Националната организация за човешките права съобщи, че полицията е разпръснала мирни събрания в редица сирийски провинции чрез използването на куршуми

Припомняме, Сирия беше обхваната от невиждани социални протести през последните няколко седмици. Демонстрантите, които искат реформи и по-ефективна борба с корупцията, дадоха десетки жертви в сблъсъците със силите за сигурност.

За разлика от другите арабски страни, обхванати от брожения, в Сирия начело на протестите застанаха сунитите. В много региони техните племена от години оспорват властта на алавитите от „Баас", които са представители на шиитска секта.

Башар Асад разпореди в края на март да бъде създаден Висш юридически комитет за отмяна на извънредното положение, което действа в страната от 1963 година. Той трябва да изготви в срок не по-късно от 25 април нова пакет от закони, които да гарантират безопасността на гражданите и защитата от тероризъм.