На 11 ноември 2007 г. либийските власти отново са въведоха в сила закон от 1987 година, който изисква всеки чужденец, който пристига или заминава от Либия, да има в паспорта си превод на арабски език на основните паспортни данни (т.н. арабска страница).
 

В тази връзка от Министерството на външните работи уведомяват, че дирекция "Консулски отношения" ще извършва тази консулска услуга. Желаещите да пътуват в Либия български граждани трябва да се обърнат към службата в сградата на МВнР на адрес бул. "Евлоги Георгиев" 117.

Българските граждани, които имат входни либийски визи, получени преди 11 ноември 2007 година, също трябва да разполагат с т.н. арабска страница в паспортите си, тъй като в противен случай няма да бъдат пуснати на територията на либийската Джамахирия.

Намиращите се понастоящем в Либия български граждани, които възнамеряват да отпътуват от страната, могат да се явят в посолството на България в Триполи за полагане на печат-страница и гербов печат.

Припомняме, пред два дни либийските власти не позволиха на стотици чужденци да влязат в страната им заради въвеждането на този нови условия.