В понеделник подполковник Пол-Анри Дамиба поведе военен преврат, който свали от власт президента на Буркина Фасо - Рока Каборе. Той обвини бившия държавен глава за неуспеха да овладее насилието, породено от войнствено настроени ислямисти, съобщават от Би Би Си (BBC).

Буркина Фасо е третата държава в Западна Африка, която става свидетел на военен преврат в последната година. Другите две са Гвинея и Мали. Те бяха санкционирани от Икономическия съюз на страните в Западна Африка, в опит това да ги накара да възстановят конституционния ред.

В първото си изявление 41-годишният подполковник Пол-Анри Дамиба се появи с военна униформа и червена барета. Той заяви, че когато настъпи точния момент ще бъде възстановен конституционния ред в страната.

Военният лидер обяви, че ще се срещне с хора от различни кръгове в обществото, за да обсъдят пътя, по който страната да поеме. Той добави, че сега повече от всякога Буркина Фасо се нуждае от международна подкрепа. Пол-Анри Дамиба призова международната общност за подкрепа, защото само по този начин ще успее да изведе държавата си по-бързо от кризата.

Дамиба не спомена точно от къде очаква подкрепа. Превратът дойде в момент, когато Русия и Франция се борят да ограничат ислямистките бунтове в Западна Африка. Франция има хиляди войски в бившите си колонии - Буркина Фасо, Мали и Нигер, като се бори с джихадистите в региона. С времето обаче френското присъствие става все по нежелано. Френският президент Еманюел Макрон е започнал да редуцира брой на войниците в региона. Това накара Мали да се обърне за помощ към Русия, за да запълни празнината. Руски наемници също са предложили помощта си на новия лидер на Буркина Фасо.

Военните в Буркина Фасо предвиждат преходен период

Военните в Буркина Фасо предвиждат преходен период

Искат министрите от бившето правителство да не напускат страната