Военната хунта в Буркина Фасо, която свали президента Рока Каборе и назначеното от него правителство, предупреждава бившите министри да не напускат столицата и да не пречат на военните в страната, за решаването на това как да се върнат към демократични избори, посочва Ройтерс.

Военен преврат в Буркина Фасо, президентът Каборе е свален

Военен преврат в Буркина Фасо, президентът Каборе е свален

Кабинетът и парламентът са разпуснати...

Самоопределилото се "Патриотично движение за защита и възстановяване" заявява, че ще бъде предложен преходен период за връщане към конституционния ред в страната. Все още такъв план за преходния период не е изготвен.

Лидерът Анри-Пол Дамиба се е срещнал с членове на правителството на сваления президент Каборе и е поискал политиците да не пътуват извън страната, но и че приветства техния принос за преходния процес. Предстоят срещи между хунтата и синдикални организации в страната.

Планирана е извънредна среща на върха на 15-членната Икономическа общност на западно африканските държави тази седмица, за да се обсъди отговора на преврата.

Припомняме, че организацията се намеси в Мали и Гвинея след военни преврати през 2020 г.

Хунтата в Гвинея забрани на министрите да напускат страната

Хунтата в Гвинея забрани на министрите да напускат страната

След военния преврат, при който бе задържан президентът

Разпалването в Западна и Централна Африка идва на фона на кървав бунт в региона Сахел, подкопаващ демокрацията. Хунтите в Мали и Гвинея наподобяват на преврата в Буркина Фасо по създаването на преходни военни правителства, изтъква Ройтерс.