Представители на хунтата, която през последната седмица извърши военен преврат в Гвинея, забрани на представителите на правителството да напускат страната, предаде "Дойче веле". Хунтата заяви, че губернаторите ще бъдат заменени с регионални командири. Военните също така въведоха нощния комендантски час и наредиха да се разпусне народното събрание. Това е съобщил ръководителят - командир на специалните сили Мамади Думбуя.

Столицата на Гвинея Конакри претърпя сравнително спокоен ден в понеделник сутринта и въпреки съобщенията за спорадични изстрели през нощта, военните твърдят в понеделник сутринта, че като цяло ситуацията е под контрол. Трафикът се възобнови и някои магазини отвориха отново около главния административен квартал Калум в Конакри.

Метежници са задържали президента на Гвинея Алфа Конде

Метежници са задържали президента на Гвинея Алфа Конде

Сутринта имаше силна стрелба в столицата Конакри

Военните привикаха бившите управляващи на среща в понеделник, неявяването на която се счита за акт на бунт срещу хунтата. Целта е съставянето на правителство на единството.

Припомняме, че военните задържаха президента на Гвинея Алфа Конде за неопределен срок.

Комитет, създаден от хунтата, увери икономическите и финансовите партньори, че ангажиментите ще бъдат изпълнени. Също така обеща, че няма да има "лов на вещици" срещу бившето правителство.

ЕКОВАС (Икономическата общност на западноафриканските държави) и Африканският съюз призоваха лидерите на преврата да освободят президента Конде и други затворници без условия и незабавно да възстановят конституционния ред.