Андрей Белоусов - изненадващият избор на президента Владимир Путин за нов министър на отбраната на Русия, заяви, че войниците се нуждаят от по-добър достъп до жилища, болници и социални помощи, съобщава "Ройтерс".

Икономистът, който в миналото е бил и вицепремиер на страната, подчерта необходимостта да се полагат по-добри грижи за руските войници.

Изказването си той направи пред парламентарна комисия - първото, откакто Путин го назначи вчера на мястото на Сергей Шойгу.

Според Белоусов има твърде много бюрокрация около изплащането на обезщетения на военния персонал. Проблеми има също с жилищата и лечението.

Путин сменя министъра на отбраната; Лавров запазва поста си

Путин сменя министъра на отбраната; Лавров запазва поста си

Рокади в новото руско правителство

"Мисля, че е бъркотия, когато участниците в специалната военна операция, които се връщат в отпуск, са препращани от цивилни лечебни заведения в болници, които много често просто са препълнени. Този проблем трябва да бъде решен", категоричен бе той.

Изявлението на Белоусов - човек без военно минало, има за цел да покаже на членовете на въоръжените сили, че разбира притесненията им и ще работи за подобряване на условията им.

Той бе изслушан пред комисията по отбрана и сигурност на горната камара на парламента - Съвета на федерацията, като част от процеса на утвърждаване на нов състав на правителството, след като по-рано този месец Путин започна петия си мандат като президент.

Шойгу се похвали с две нови армии само от професионални войници

Шойгу се похвали с две нови армии само от професионални войници

Това е станало през 2023 година