Новото правителство на Пакистан, оглавено от премиера Шахид Хакан Аббаси положи клетва и официално започна своята работа, предаде телевизия Dawn News.

Клетвата на 47-те членове на правителството прие президента Мамнун Хусейн. Съставът на новото правителство практически не се отличава от кабинета на Наваз Шариф, който подаде оставка на 28 юли в резултат на разследване за корупция. В новия кабинет ще има 28 федерални министри и 19 държавни министри.

Най-видната промяна е създаването на поста министър на външните работи. В последните четири години формално Външно министерство се оглавяваше от премиера, а ведомството бе под непосредственото ръководство на зам.-министъра по международната дейност. В правителството на Аббаси постът на външен министър получи бившият председател на военното министерство Хавадж Асиф. Военното министерство е предоставено на бившия министър на търговията Курам Дастагир.

Други важни промени в новото правителство на Пакистан са обединението на министерството на нефта и природните ресурси с министерството на електроенергията в едно министерство на енергетиката.
Ведомството е оглавено от самия премиер Аббаси, който в предишното правителство оглавяваше министерството на нефта и природните ресурси. Един от лидерите на дясната партия Пакистанска мюсюлманска лига Чаудхри Нисар, който водеше вътрешното министерство, напусна правителството, както бе обещал. Неговият пост прие члена на парламента Махаммад Таллалу Чаудри.

Немаловажен факт стана запазването на поста министър на финансите на Исхак Дар. Политикът е един от най-близките съратници на Наваз Шариф. На него, както и на бившия премиер предстои да преминат през съда по антикорупционно разследване.

Очаква се правителството на Аббаси да бъде временно и да поработи около половин година, докато в парламента на страната не бъде избран като приемник на Наваз Шариф неговият по-малък брат Шехбаз Шариф.
Тази схема на предаване на властта бе съгласувана с ръководството на Пакистанската мюсюлманска лига и одобрена лично от предишния премиер миналата събота.
Самият Шехбаз Шариф в настоящия момент се явява ръководител на правителствената провинция Пенджаб. За да стане премиер, той трябва да стане депутат от Националното събрание.