Руският външен министър призова за нова стратегия на САЩ за Афганистан, заявявайки, че планът, разкрит от президента Доналд Тръмп, е "задънена улица", съобщава АФП.

В изказване на пресконференция в Москва Сергей Лавров заяви, че Русия "изразява съжаление, че основната цел на новата стратегия, обявена от Вашингтон, е регулирането чрез методи на сила".

"Ние сме сигурни, че това е задънена улица", казва той, като освен това отхвърли предположенията, че Москва снабдява талибаните.

Тръмп тази седмица обяви, че 4 000 нови войници се изпращат в Афганистан, като отстъпи от предишното си обещание да сложи край на най-дългата война на Америка, въпреки че други специфики на плана остават неясни.

Тръмп изпраща още 4000 военни в Афганистан
Обновена

Тръмп изпраща още 4000 военни в Афганистан

Президентът на САЩ одобри новата стратегия...

Държавният секретар Рекс Тилерсън предположи, че Москва снабдява с оръжие талибаните. "Доколкото Русия доставя оръжие на талибаните, това е очевидно нарушение на международните норми", каза той.

"Не за пръв път сме обвинени в подкрепа и дори въоръжаване на талибаните", каза Лавров. "Не е представен нито един факт", за да се подкрепи това.

Все още не е ясно колко военни праща САЩ в Афганистан

Все още не е ясно колко военни праща САЩ в Афганистан

По-рано беше съобщено, че Тръмп е одобрил пращането на още 4000 воени

Лавров каза, че Москва се свързва с талибаните само за две неща: осигуряване на безопасността на руските граждани в Афганистан и принуждаване на талибаните да водят разговори с афганистанското правителство.

През 80-те години на миналия век Москва води катастрофална военна кампания в Афганистан, която бе широко считана за фактор при последвалия колапс на Съветския съюз.