Новоизбраният крайнодесен президент на Бразилия Жаир Болсонару обяви, че няма смисъл да се поддържат дипломатически отношения с Куба, защото тя потъпква правата на човека и нямало бизнес, който да бъде правен с управлявания от комунистите остров, съобщава "Ройтерс".

В интервю, публикувано в местен вестник, Болсонару критикува програмата "Повече лекари", съгласно която 11 420 кубински лекари работят в бедни или затънтени краища на Бразилия.

Новият президент на Бразилия: Не съм фашист, а бразилският Чърчил

Новият президент на Бразилия: Не съм фашист, а бразилският Чърчил

Жаир Болсонару е сравняван от най-яростните си критици с Адолф Хитлер

Той заяви, че 75 процента от заплатите на лекарите са били изплащани от правителството на Куба и техните деца не са били допуснати да се присъединят към тях в Бразилия, цитирайки случая на лекар, чиито три малки деца е трябвало да останат в Куба.

"Това е просто мъчение за майката", коментира Болсонару, добавяйки: "Можем ли да поддържаме дипломатически отношения със страна, която третира народа си по този начин?"

Болсонару заявил, че програмата, започната от бившия президент Дилма Русеф за осигуряване на медицинска помощ в райони, където бразилски лекари не искат да работят, би могла да продължи, но кубинските лекари ще трябва да получат пълното си заплащане и техните деца да бъдат с тях.

Русия и Куба приканват САЩ да не се оттеглят от договора за ракетите

Русия и Куба приканват САЩ да не се оттеглят от договора за ракетите

Русия и Куба демонстрират изключително топли отношения

Болсонару, който беше избран през миналата седмица, ще встъпи в длъжност на 1 януари и обеща най-голямата промяна в бразилската външна политика от десетилетия насам.

Той ще се стреми към по-близки отношения със САЩ, като вчера потвърди, че планира да последва действията на американския президент Доналд Тръмп и да премести посолството на Бразилия в Израел от Тел Авив в Йерусалим.