Победителят в президентските избори в Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор обяви, че планира да се стреми към приятелски отношения със САЩ, въпреки плановете на американския държавен глава Доналд Тръмп за строителство на стена между двете страни, съобщават американските медии.

В предизборната кампания Обрадор се противопоставяше категорично срещу политиките на Тръмп и най-вече по проблема със стената.

Мексико поглежда на ляво

Мексико поглежда на ляво

Корупцията и заплати бяха основните теми

В началото на юни Тръмп обяви, че строителството на стената е започнало, след като преди това заяви, че няма да одобри какъвто и да е закон за имиграцията, който изключва стена по границата с Мексико.

Американският президент също така поиска от губернаторите на пограничните щати да разположат между 2000 и 4000 войници от Националната гвардия на границата, за да подсилят граничния патрул.

През март Конгресът на САЩ прие бюджет, който включваше отпускането на 1,6 млрд. долара за строителство на стената, въпреки че това бяха много по-малко пари от 25-те млрд. долара, които поиска администрацията на Тръмп.

Новият президент на Мексико също така заяви, че ще се стреми да поддържа живо търговското споразумение НАФТА със САЩ и Канада, което беше взето "на мушка" от Тръмп през последните месеци.