Новият министър-председател на Швеция Улф Кристерсон обеща във вторник по-твърда позиция в борбата с престъпността и тероризма по време на посещение в Турция, където търси одобрението на президента Реджеп Тайип Ердоган за кандидатурата на страната му за присъединяване към НАТО., предава Ройтерс.

Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към НАТО през май в отговор на нахлуването на Русия в Украйна, но Анкара повдигна възражения, цитирайки опасения за сигурността, свързани със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и други групировки, които намират убежище в двете скандинавски страни, както и относно забраната на северните държави за износ на оръжие за Турция.

Трите страни подписаха меморандум през юни, в резултата на който Турция оттегли ветото си, като същевременно изисква от Швеция и Финландия да отговорят на нейните "опасения".

"Мисля, че новото правителство ще има още по-твърд подход по отношение на кандидатурата на Швеция за НАТО", каза премиерът Улф Кристерсон пред репортери в Анкара по време на посещение в турския парламент.

"Един от основните приоритети на това правителство е борбата с престъпността, борбата с организираната престъпност, борбата с връзката между организираната престъпност и тероризма", каза той.

Шведският външен министър Тобиас Билстрьом каза в събота, че новото правителство на страната му ще се дистанцира от сирийските кюрдски милиции "Отряди за народна самоотбрана" (YPG) в опита си да спечели подкрепата на Турция за членството на Швеция в НАТО.

Турция гледа на YPG като на сирийско крило на ПКК, която започна бунт срещу турската държава през 1984 г. и е определена като терористична група от Турция, Европейския съюз и Съединените щати.

Швеция, заедно със Съединените щати и няколко други страни от НАТО, подкрепи YPG в борбата им срещу Ислямска държава. Турция обаче обяви, че ще блокира кандидатурата й за НАТО, ако тя не оттегли тази своя подкрепа.

Кандидатурата на двете скандинавски страни е одобрена от 28 от 30-те страни на НАТО. Скандинавските страни заявиха тази седмица, че са оптимисти, че Унгария също ще се откаже от възраженията си.

"Швеция иска да се присъедини към НАТО, за да подобрим нашата собствена сигурност, но Швеция също иска да бъде доставчик на сигурност за другите", каза Кристерсон.

"Турция има много законни изисквания към всеки нов член на НАТО да бъде истински доставчик на сигурност и за другите съюзници," е казал той.

В писмо, изпратено преди месец и видяно от Ройтерс, Стокхолм заяви пред Анкара, че е предприел "конкретни действия", за да отговори на опасенията на Турция, включително засилване на усилията за борба с тероризма срещу кюрдските бойци.

Швеция размисли - може и да разположи ядрени оръжия на своя територия

Швеция размисли - може и да разположи ядрени оръжия на своя територия

След като страната стане член на НАТО