Китай пусна на бойна служба своя стелт изтребител от ново поколение J-20, боен самолет, който той се надява да намали военната разлика със САЩ. Това обявиха китайските военновъздушни сили, като това означава, че изтребителят е оперативно готов, съобщава "Ройтерс".

Китайският президент Си Цзинпин ръководи мащабна модернизация на въоръжените сили на страната, които са най-големите в света, включително противосателитни ракети и модернизирани подводници, опитвайки се да демонстрира военна мощ далеч от бреговете си.

Пентагонът планира война с Китай и Русия - може ли да се справи и с двете?

Пентагонът планира война с Китай и Русия - може ли да се справи и с двете?

В Пентагона не са никак убедени

В кратко изявление китайските военновъздушни сили посочиха, че J-20 са били внедрени в бойните подразделения.

J-20 ще повиши допълнително бойните способности на военновъздушните сили и ще им помогне по-добре да изпълняват своята "свещена мисия" за защита на суверенитета, сигурността и териториалната цялост на страната, допълниха китайските военновъздушни сили.

Все пак остават въпроси дали новият китайски изтребител може да се мери с избягващия радарите американски изтребител F-22 Raptor, или с най-модерния американски изтребител F-35. F-22 е най-близкия по прилика с J-20.

Китай се похвали с още един стелт изтребител, който разработва, J-31, на авиошоу през 2014 г., показване на мускули, което съвпадна с посещението на тогавашния американски президент Барак Обама за срещата на върха на Азиатско-тихоокеанския регион.

Китай се надява, че J-31, който все още е в процес на разработка, ще се конкурира с американския F-35 на международния пазар.

Китайските военновъздушни сили демонстрират все по-голяма мощ, като провеждат учения над спорните Южнокитайско и Източнокитайско море, както и близо до автономен Тайван, който Китай смята за свой.