Новият японски премиер Йосихико Нода приключи с формирането на кабинета си, обяви главният секретар на правителството Осамо Фудзимура, цитиран от агенция „Новости".

Постът на външен министър е поверен 47-годишният Коитиро Гемба, който в правителството на Наото Кан беше министър на държавната стратегия.  В новия състав на правителството неговият пост се поема от Мотохиса Фурукава.

На предишния пост на новия премиер, начело на финансовото министерство застава  Дзюн Адзуми, който не беше сред министрите на Кан.

Ясуо Итикава е назначен за министър на отбраната, който също за първи път поема министерски пост.

Председател на държавния комитет за обществена сигурност ще бъде Кэндзи Ямаока. Той ще отговаря за

За министър на икономиката и промишлеността е назначен Ёсио Хатиро.

Министърът на селското, горското и рибното стопанство от кабинета на Кан - Митихико Кано, запазва поста си.

За министър по административната реформа и реформата в системата на държавните служители е назначена Ренхо Мурата, който заемаше същия пост и в предишното правителство.

Още една жена влиза в кабинета на Нода - Йоко Комияма ще оглави здравното министерство.  Досега тя не е заемала министерски пост.

Правосъдието е поверено на Хидэо Хираока, а комуникациите - на Тацуо Кавабата, който отговаряше за науката и образованието в кабинета на Юкио Хатояма.

Такоши Маеда поема министерството на земята, инфраструктурата, транспорта и туризма.

Министър на образованието, културата , спорта, науката и техниката е Масахару Накагава.

Постът на министър по възстановяването на страната от стихийното бедствие отново е поверен на Тацуо Хирано. Той ще отговаря и за противопожарната безопасност.

За министър на финансовата служба и реформата на пощите е назначен  Сьодзабуро Дзима, представител на коалиционния партньор на управляващата Демократическа партия - Нова народна партия.

На поста си остава 40-годишният Госи Хосоно, който отговаря за авариите в атомните централи и за околната среда.

В следобедните часове в императорът на Япония Акихито ще утвърди новия кабинет на церемония в двореца си.