Министърът на отбраната на Израел заяви, че ирански военни кораби са патрулирали в Червено море през последните месеци, информира агенция Ройтерс. Той нарече присъствието им там заплаха за регионалната стабилност.

"Днес можем да потвърдим, че Иран методично се базира в Червено море, като военни кораби патрулират в южния регион", каза министърът на отбраната Бени Ганц на кръгла маса в Атина.

"През последните месеци идентифицирахме най-значимото иранско военно присъствие в района през последното десетилетие", каза той. Офисът на Ганц каза, че той е представил сателитни изображения на четири ирански военни кораба, патрулиращи в Червено море.

Израел и редица арабски страни споделят загриженост относно влиянието на Иран в региона, както и ядрената програма на Техеран. Иран твърди, че ядрената му програма е мирна.

Преди посещението в Близкия изток на президента на САЩ Джо Байдън следващата седмица, Ганц призова за по-силни връзки в областта на сигурността с арабските държави от Персийския залив, които се сближиха с Израел в рамките на спонсорираната от САЩ дипломатическа кампания през 2020 г.

Припомняме, че преди няколко дни подкрепяната от Иран Хизбула, въоръжена групировка в Ливан, изпрати три дрона към израелска офшорна газова платформа, които бяха прихванати от израелската армия.

Израел натиска Франция за по-твърд подход в ядрените преговори с Иран

Израел натиска Франция за по-твърд подход в ядрените преговори с Иран

Предупреждава подкрепяната от Техеран групировка Хизбула да не си "играе с огъня"