Властите на Косово забраниха на шефа на сръбската правителствена комисия за изчезналите лица Велко Одалович да влиза на територията на Сръбската автономна област. Това съобщиха в понеделник от Радио и телевизия на Сърбия.

Велко Одалович е трябвало в понеделник да участва в среща на Дружеството на семействата на изчезналите и отвлечените. Сръбският служител уведомил Прищина за посещението си два дни по-рано, но в понеделник сутринта е бил задържан на ГКПП "Мердаре" и му било забранено да влиза на територията на Косово.

Косово: Сърбия цели дестабилизация на региона заради руски интереси

Косово: Сърбия цели дестабилизация на региона заради руски интереси

Да дестабилизира страните в региона, не само Косово

Одалович нарече действията на властите в Прищина "поредно изключително неразумно решение", като отбеляза, че Прищина очевидно не е заинтересована от решаването на въпроса с изчезналите.

"Въпросът за изчезналите е политизиран, така че сега нямаме контакти и данни. Забравиха, че нашата работна група трябва да реши въпроса с над 1800 изчезнали лица. Винаги сме се опитвали да работим заедно с Прищина, но в в момента имаме пълна стагнация "- каза ръководителят на комисията.

Припомняме, че властите на Косово шест пъти през последната година забраняваха на главния преговарящ с Прищина, директора на офиса за Косово и Метохия Петър Петкович, да влиза на територията на формированието, което е пряко нарушение на Брюкселските споразумения.

По-рано Косово забрани на Петкович да влиза на 13 януари, 16 април, 3 септември, 23 ноември, 2 и 15 декември.

Косово подава молба за членство в ЕС

Косово подава молба за членство в ЕС

В Брюксел се проведе заседание на Съвета ЕС-Косово...

Косово обяви едностранно независимост през февруари 2008 г.

Напоследък активно се опитва да се присъедини към международни организации, включително ЮНЕСКО и Интерпол. Повече от 60 държави, включително Русия, Индия и Китай, както и пет държави-членки на Европейския съюз, се противопоставят на признаването на Косово.