Първите часове на 2024 година започна за украинците както и завърши старата година - под въздушна тревога, с призиви гражданите да се укрият в убежищата и с работа на противовъздушната отбрана.

В новогодишната нощ на 2024 г. руската армия е изстреляла по различни области на Украйна рекорден брой безпилотни летателни апарати тип "Шахед" - 90. От тях 87 дрона са били прехванати и свалени. В сутрешната си сводка Генералния щаб на Украйна както обикновено не дава информация къде са паднали непрехванатите дронове. 

Във втора сводка за днешния ден генщабът увеличи броя на дроновете на 96 и намали броя на прехванатите на 66.

Атаката е извършена на вълни и от четири посоки - нос Чауда и Балаклава, в Крим, от Курск и от Приморско-Ахтарския регион.

Освен с 90-те дрона "Shahed-136/131" руската армия е ударила и с четири въздушно управлявани ракети С-300 по Харковска област, три противорадиолокационни ракети Х-31П и една Х-59 от Херсонска и Запорожка области.

Русия и Украйна взаимно се обвиняват в атаки с убити цивилни навръх Нова година

Русия и Украйна взаимно се обвиняват в атаки с убити цивилни навръх Нова година

Въздушни удари са нанесени срещу Донецк и няколко украински области

Под артилерийски обстрел са били около 150 населени места от Черниговска, Сумска, Харковска, Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска области.

Генщабът съобщава и че противопоставянето на врага продължава във всички направления. Руснаците водят щурмови действия в Лиманското направление и Бахмут. При Купянск боевете се водят край Синкивка и Петропавловка в област Харков. В Маринското направление украинците са пленили руски войници край Новомихайловка.

Край Авдеевка украинците са задържали руската армия, но тя не се отказва от обграждане на града. В Запорожието боевете се водят край Роботине и Новодаревка.

Украинският генщаб докладва и че продължава да удържа плацдарна на левия бряг на река Днепър.

Един загинал и няколко ранени при атака с дрон в Одеса

Един загинал и няколко ранени при атака с дрон в Одеса

Нова руска агресия